Читај ми!

Селаковић: Српска делегација имала 100 састанака у Њујорку и потписала 12 споразума

Министар спољних послова Никола Селаковић рекао је да је током заседања ГС УН било изузетних разговора, како са представницима држава које су признале самопроглашену независност Косова, тако и са онима који су потврдили посвећеност принципу неповредивости територијалног интегритета и суверенитета.

На маргинама овогодишње Генералне скупштине Уједињених нација српска делегација имала је 100 састанака и потписала 12 споразума, каже шеф српске дипломатије Никола Селаковић, саопштило је Министарство спољних послова.

Један од њих је и План консултација министарстава спољних послова Србије и Русије у наредне две године, који су потписали и министри Сергеј Лавров и Никола Селаковић.

Селаковић је изјавио да је било изузетних разговора, како са са представницима држава које су признале самопроглашену независност Косова, тако и са онима који нису, и који су тиме потврдили посвећеност принципу неповредивости територијалног интегритета и суверенитета међународно признатих држава чланица Уједињених нација.

Шеф српске дипломатије је истакао да је ова година била веома изазовна за Уједињене нације.

"Мултилатерализам је у својеврсној кризи и за Србију је од виталног значаја да се мултилатерализам врати на сцену, да се ојачана улога УН врати на сцену и да наша борба за заштиту наших државних и националних интереса на Kосову и Метохији, а управо у светлу борбе за поштовање примене међународног права, релевантних одлука УН, као што је Резолуција 1244, остаје оно чиме ћемо се бавити и остаје нешто за шта ће се Србија борити. Управо та реафирмација улоге УН јесте нешто што гарантује и већи успех у тој борби", поручио је Селаковић.

Истакао је да су сусрети на маргинама заседања Генералне скупштине УН били одлична прилика да се закључи низ споразума, протокола и меморандума са представницима држава са којима је имао прилике да се састане.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво