Читај ми!

ЕУ негира аутентичност "нон-пејпер" оквира за дијалог Београда и Приштине

Из Брисела су негирали аутентичност такозваног "нон-пејпера" објављеног на једном порталу на албанском језикупре неколико дана, а који се тиче наводног садржаја и динамике будућег дијалога Београда И Приштине у Бриселу.

Портпарол за спољне послове и безбедносну политику Европске уније Петер Стано за портал Приштининсајт навео је да "обично не коментаришу медије који објављују наводне документе ЕУ, нити коментаришемо аутентичност, нити суштину".

"Али у овом случају, оно што је објављено тврдећи да је [нови] оквир за дијалог, потпуно је погрешно. Никада раније нисмо видели такав папир и он не долази од тима ЕУ који се бави дијалогом", навео је Стано.

Такозвани "нон-пејпер" објављен је прошле суботе, а наводно изражава ставове и умешаност француског председника Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шолца у процес дијалога.

У такозваном "нон-пејперу" износи се десетогодишња визија будућности односа Београда и Приштине, те наводи да је "нови оквир" представљен и двема странама.

Премијер у Приштини Аљбин Курти је на конференцији одржаној 21. септембра у Приштини описао "нон-папер" као документ без ауторства и одбио да га даље коментарише.

"Није ни корисно, ни исправно коментарисати документе без аутора", навео је Курти.

Нагласио је да су само документи написани у Бриселу званични и да се могу коментарисати.

У објављеном документу наводи се предлог којим би Београд прихватио реалност на КиМ, али је не би признао као државу, што би отворило пут за пет земаља ЕУ које тренутно не признају Косово да то учине.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво