Читај ми!

Вучић захвалио Зурофу на борби за осуду усташких злочина

Председник Србије Александар Вучић састао се са директором Центра "Симон Визентал" Ефраимом Зурофом, са којим је разговарао о конкретним иницијативама у циљу очувања сећања на жртве нацистичког режима, као и о пројекту подизања меморијалног комплекса на Старом сајмишту, који би био посвећен жртвама нацистичког режима по угледу на Јад Вашем у Јерусалиму.

Александар Вучић је захвалио господину Зурофу на доследној и неуморној борби и преданом раду на расветљавању злочина почињених у Другом светском рату, као и на томе што се са огромном посвећеношћу и даље бори за јасну осуду усташких злочина, наводи се у саопштењу службе за сарадњу са медијима председника Републике.

Нагласио је да се том борбом даје немерљив допринос правди коју жртве заслужују, али и спречавају опасне појаве историјског ревизионизма које су све видљивије.

"Захвалио сам господину Зурофу и на снажној аргументованој реакцији након забране да посетим спомен-комплекс у Јасеновцу, којом је подржао моје право да то урадим, како са људске, тако и са државничке стране", поручио је председник.

"Србија одлучна у борби против антисемитизма"

Вучић је навео и да су непризнавање злочина и њихово оспоравање неприхватљиви у сваком цивилизованом друштву, каже се у саопштењу.

Истакао да је Србија, као и увек, одлучна у борби против антисемитизма, што је до сада у више наврата показала на конкретан начин, не само тиме што је била прва земља која је донела Закон о реституцији, односно поврату имовине јеврејским породицама, већ и покретањем низа иницијатива и пројеката у циљу очувања свеобухватног сећања на жртве нацизма.

"Србија је усвојила закон о Меморијалном центру 'Старо сајмиште' ради испуњавања дужности и трајног памћења и спомена жртвама холокауста, геноцида, окупаторског терора и злочина", подсетио је председник,.

Саговорници су се сагласили да наше традиционално историјско савезништво представља и вечиту спону у сећању на злочине који су почињени против српског и јеврејског народа, те да ће се у том смислу постојећа сарадња продубити и проширити и на бројне друге пројекте и иницијативе, закључује се у саопштењу.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво