Читај ми!

Вучић: Златно доба српско-турских односа, замолио сам за помоћ у снабдевању струјом; Ердоган: Спремни да помогнемо у дијалогу Београда и Приштине

Председник Србије Александар Вучић каже да је са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о свим важним питањима, о унапређењу сарадње, ситуацији у Украјини, о енергетици. Замолио је Ердогана за помоћ Србији у снабдевању струјом током зиме, како би се обезбедиле количине које нам недостају. Србија је заинтересована за куповину беспилотних летелица "бајрактар", надам се да ћемо успети следеће године, каже Вучић. Ердоган је оценио да су односи Турске и Србије на одличном нивоу и навео да је Турска спремна да у дијалогу Београда и Приштине пружи подршку на сваки могући начин да би се постигло решење.

Председник Србије Александар Вучић приредио је, испред Палате Србија, свечани дочек за председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, који борави у посети Србији.

Турски председник дочекан је уз највише државне и војне почасти, уз испаљивање 10 почасних плотуна, црвени тепих, постројену гарду Војске Србије и интонирање химне две државе.

Након свечане церемоније, Вучић и Ердоган су разговарали у четири ока, а затим је уследио пленарни састанак делегација Србије и Турске и потписивање неколико споразума.

Обим трговинске размене близу две милијарде долара

О добрим, пре свега економским односима говори податак да је обим наше трговинске размене достигао близу две милијарде долара годишње са тенденцијом повећања.

Према последњим доступним подацима Привредне коморе Србије, у нашој земљи послује око 1.300 предузећа са турским капиталом у текстилном, аутомобилском, грађевинском и машинском сектору, те у банкарству и туризму.

Србија и Турска су 2010. године потписале Споразум о слободној трговини, што је највише утицало на повећање робне размене.

Турски председник Ердоган био је у Београду 2017, потом 2019. године, када је истакао да је немогуће обезбедити трајан мир, стабилност и просперитет Балканског полуострва без добрих односа Анкаре и Београда.

Турска је отворено стала иза пројекта "Отворени Балкан", што је више пута наглашено.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво