Читај ми!

Вучић: Србија позорница за посреднички рат између Истока и Запада

Србија је позорница за посреднички рат између Истока и Запада, изјавио је за Ројтерс председник Србије Александар Вучић.

Ројтерс наводи да ова Вучићева констатација долази дан након протеста у Београду против геј параде, наводећи да су на том протесту окупљени носили руске заставе и постере руског председника Владимира Путина.

Председник Србије је рекао да не може да каже да је неко посредовао у овом "нападу", јер је било много обичних људи на протесту, али је додао и да нема дилему да се у Србији одвија посредни конфликт.

"Без дилеме, овде постоји посредни сукоб између Истока и Запада", додао је Вучић.

Ројтерс додаје да је Србија кандидат за чланство у ЕУ, да је војно неутрална, међутим, да одржава везе са НАТО-oм и да је купила оружје од чланица земаља Алијансе.

Наводи се и да је Београд скоро потпуно зависан од руског гаса и да је купио оружје од Русије, а да је Kина главни инвеститор у Србији, углавном у рударству и инфраструктури.

Ројтерс констатује да је Србија осудила руски напад на Украјину у УН, али да је одбила да уведе санкције Москви, као и да Русија и Kина подржавају Србију у очувању Kосова и Метохије.

"Покушавамо да преживимо, са што мање рана и ожиљака колико је то могуће", рекао је Вучић.

Ројтерс се осврнуо и на недавни договор између Београда и Приштине око докумената, али да власти у Приштини траже од локалних Срба да промене регистарске таблице, са српских на таблице које издаје Приштина.

Вучић је рекао да не верује да Приштина жели "озбиљан разговор или озбиљан дијалог", али да они верују да могу да наметну своје планове уз подршку Запада.

"Верујем да ће те земље које штите такозвану независност Kосова уверити режим у Приштини да се не играју са конфликтом у региону, који је свакако пун проблема", додао је Вучић.

Председник Србије је истакао да се више разговора и "шатл дипломатија" изасланика ЕУ и САД очекује наредних недеља.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво