Читај ми!

Вучић: Изборили смо се за српску државност на КиМ

Споразум Београда и Приштине о личним картама је усмени споразум, писмени је постигнут 2011. Ми смо се борили да нешто исправимо и мислим да смо успели, рекао је председник Србије Александар Вучић.

Што се тиче самог споразума он је усмене природе, писмени је постигнут 2011. године.

"Ми смо се борили да нешто исправимо и мислим да смо успели да нешто исправимо. Не можемо се залагати за Отворени Балкан а да затварате све границе. Мислим да је ово што је постигнуто добро за нас. Ми смо и до сада признавали њихова документа али смо им издавали папир а сада ће бити окачен папир дисклејмера да то није никакво признање али смо се изборили за државност на КиМ, да документа Републике Србије важе на КиМ посебно Срба са КиМ", рекао је Вучић.

Међутим, како каже председник Србије, приштинске власти не одустају од својих циљева.

"Аљбин Курти је данас рекао да до краја октобра месеца неће бити више неважећих таблица, а то говори да он жели даље сукобе иако они немају документ на основу којих то могу да ураде. Плашим се да након овог следи нешто друго, треће и да нас неко гура у сукобе", рекао је Вучић.

Коментаришући реакцију опозиције на договор о личним документима, Вучић каже да нам је потребно да будемо уједињени, а да сада опозиција говори о нечему што су они потписали још 2011. године.

"Ми ништа нисмо потписали. Албанци инсистирају на споразуму из 2011. године а да се брише споразум из Брисела 2013. године и да се не говори о ЗСО", рекао је Вучић.

На питање да ли је тачно да је одбио захтев неколико западних земаља да пошаље своје војне аташее у инспекцију наоружања и људства у касарне Војске Србије у Новом Пазару и Рашки, председник Србије је рекао да је таквих захтева било, али да је он то као врховни командант оружаних снага то одбио у складу са Уставом.

"Тамо могу да уђу представници надлежних државних органа Републике Србије уз одобрење врховног команданта, и никако другачије. Нисам био вољан да им одобрим улазак у наше гарнизоне и касарне. Није то њихов посао и немају шта да траже тамо", рекао је Вучић.

Што се тиче посебне седнице Скупштине о КиМ, Вучић каже да је увек спреман, чим се усагласи време са обавезама посланика Народне скупштине. 

Председник Вучић присуствовао је данас и вежби Војске Србије и Министарства унутрашњих послова, на полигону "Пасуљанске ливаде".

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво