Читај ми!

Брнабићева Пленковићу: Блокирајте нам европски пут да цела ЕУ види ваше вредности

Председница Владе Србије Ана Брнабић реаговала је на "Твитеру" на изјаву хрватског премијера Андреја Пленковића да се хрватским пилотима против којих је Србија подигла оптужницу неће догодити ништа и истакла да Европска унија и даље ћути.

"Пленковић каже пилотима се неће догодити ништа, па само да допуним да би информација коју је пружио била потпуна - пилотима који су бомбардовали колону цивила у збегу, на тлу друге државе и убили 4 деце, 1 девојку, старце и старице, неће се у Хрватској догодити НИШТА. ЕУ и даље ћути", написала је Ана Брнабић на Твитеру.

Истакла је и да хрватски премијер треба колегама у Европској унији "да објасни да штити убице деце".

"Коначно, дајте блокирајте нам више тај европски пут зато што тражимо, након 27 година игнорисања од стране свих, правду за побијену децу. Што претите само? Блокирајте, да цела ЕУ види ваше вредности! Кад блокирате, треба колегама у ЕУ да објасните да штитите убице деце. Хајде", написала је Брнабићева.

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је раније данас да се хрватским пилотима против којих је Србија подигла оптужницу за ратне злочине на Петровачкој цести током операције "Олуја", неће догодити ништа, да ће и убудуће мирно живети у Хрватској, а да је друго питање како ће се то одразити на односе Београда и Загреба.

"Биће у Хрватској и живеће ту мирним животом. То ћемо им данас саопштити. Помоћи ћемо им правним саветима и да никад не дођу у ситуацију да су угрожени. Како ће се ово рефлектовати на односе Хрватске и Србије, то је друго питање" рекао је Пленковић током посете Приморско-горанској жупанији.

Српско Тужилаштво за ратне злочине подигло је у мају прву оптужницу за злочине почињене током хрватске акције "Олуја". Подигнута је против четири официра хрватске војске, због сумње да су наредили акцију у којој су страдали цивили у избегличкој колони. Највише њих погинуло је на Петровачкој цести 7. августа 1995. 

За то, тужилаштво терети Владимира Микца, Зденка Радуља, Жељка Јеленића и Данијела Боровића.

Кривично ванпретресно веће Вишег суда у Београду донело је решење о потврђивању оптужнице Тужилаштва за ратне злочине.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво