Читај ми!

Вучић: Не може напред без ЗСО, данас наставак разговора

Председник Александар Вучић рекао је да без формирања Заједнице српских општина неће моћи да се крене нигде напред, када је реч о односима Београда и Приштине, и нагласио да ће то тек бити главна тема и да ће данас после подне телефонски наставити разговоре о КиМ. Напоменуо је да предстоји тешка борба за опстанак нашег народа на КиМ и да је једина исправна политика то да чувамо мир колико год можемо и своју децу и водимо одговорну и паметну политику.

Вучић је, на питање о резултатима разговора са изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, најавио да ће детаљније о томе причати сутра.

"Реч је о томе да покушавамо да се на сваки начин понашамо конструктивно, разумно, рационално, чувајући наше националне државне интересе, али чувајући, а то је наш интерес, мир и стабилност, желећи да гарантујемо безбедност и сигурност нашем народу на КиМ", истакао је он.

Вучић је казао да се многи у Србији праве наивни и кажу да не знају каква је ситуација на КиМ, уз констатацију да је најлакше пребацивати кривицу ономе ко није нимало крив за садашње стање.

Казао је да су га Лајчак и Ескобар позвали на поштовање споразума из 2011. године.

"Рекао сам да смо спремни да поштујемо све споразуме из 2011, иако су га потписали представници неке друге владе. Али одређене ствари не пишу у томе, и не можете нас терати да проводимо у дело нешто што не пише", истакао је он.

Вучић је казао да је са представницима ЕУ и САД причао о ЗСО два сата, и да ће то тек бити тема, упркос чињенице да Приштина о томе не жели да прича.

"Неће моћи да се крене нигде напред без ЗСО", поручио је он.

Рекао је да постоји нечија жеља да каже како је потписана слобода кретања 2011. године, али скреће пажњу да у том споразуму пише за транзитне земље, а не да Срби на КиМ морају имати одређена документа.

"Тражио сам, и није спорно прихватићемо шта год хоћете, али морате да гарантујете, да се не могу заустављати Срби са КиМ само зато што имају српска документа. Ми тражимо да треба да постоји право да се Србин са КиМ са српским документима креће без проблема. То је доказ наше државности. То је у складу са споразумом", рекао је он.

О таблицама 

Вучић је пренео и да када је реч о пререгистрацији таблица да Србија не може да прихвати све.

"О таблицама не можемо да разговарамо, и сигурно је да неће бити помака. Можете да будете са БГ таблицама у Косовској Митровици, али не и са КМ јер, како кажу, Митровица не може да буде део Србије. То су суштинске ствари и неће Срби да их прихвате, а ја немам мандат да то прихватим", истакао је он.

Уколико Приштина буде прихватила да Срби могу да се крећу слободно са својим документима, остаје да се тражи решење за таблице, ЗСО, те је, истиче, само питање тренутка када ће се доћи у тежу и већу кризу, да ли 1. или 10. септембра.

Подсетио је да постоји рок од два месеца за пререгистрацију таблица, а извесно је да Срби неће да их мењају.

"Да бар око докумената можемо да решимо, да Срби могу са документима да иду на Косово и прелазе административну линију све би било лакше. Видећемо у данима пред нама. Све друго је производ овога", нагласио је он.

Вучић је, у вези за присуством косовске полиције на северу покрајине, рекао да не мисли да полиција ван Директората север има надлежности да ради било шта на северу.

Председник је, у обраћању на Сајму шљива у Осечини, рекао да нам поред тога предстоји и тешка борба са свим недаћама узрокованим светским сукобом или ратом у Украјини.

"За нас је најважније да увек можемо све да урадимо за нашу отаџбину", истакао је председник и додао да смо једина држава у Европи која на слободарски начин доноси одлуке како да води своју земљу напред и једини који можемо да се разликујемо.

Поручио је да се због свега што нас чека морамо озбиљно и одговорно да се понашамо.

Не мислим да треба да идемо грлом у јагоде и да се сукобљавамо са свима, рекао је Вучић и нагласио да је једина исправна политика то да чувамо мир колико можемо и своју децу и водимо одговорну и паметну политику.

"Само нека ме пусте да положим цвет у Јасеновцу"

Вучић каже да нема проблем са изјавама хрватских званичника, само да га пусте да оде у Јасеновац да положи цвет жртвама.

"Погледајте шта је све изазвала само једна мала жеља, да положим цвет на Јасеновачки цвет", рекао је Вучић у Осечини одговарајући на питање новинара да прокоментарише то што хрватски медији наставаљу кампању против њега и што је премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио како постоји могућност дизања оптужнице против њега, те како ће заштитити пилоте оптужне за злочине на Петровачкој цести током акције Олуја 1995. године.

Вучић је рекао да ниједну тешку реч нити нешто лоше није рекао ни о коме из Хрватске, као што они говоре о Србији и њему.

"Кажу да ће да хапсе. Због чега? Због речи од 1995. године? Није проблем, ја сам спреман, само да ме пусте да одем до Јасеновца да положим цвет. Такве отпужнице ми можемо 20 против њихових челника да подижемо, то је толико глупо и бесмислено да немам речи да се таквим глупостима уопште неки озбиљан човек бави", закључио је Вучић.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво