Читај ми!

Одборничка скупштина у Звечану: Формирати ЗСО, таблице и документа почетак обрачуна са Србима и Србијом

Одборници општина северна Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток изјавили су у заједничкој декларацији да председнику Србије Александру Вучићу дају подршку да у наредних седам дана пронађе компромисно, одрживо и дугорочно решење за проблем регистарских таблица и личних карата кроз дијалог, а у складу са интересима наших грађана уз очување мира, стабилности и сигурности.

У декларацији захтевају да се најхитније и без икаквих одлагања формира Заједница српских општина, онако како је дефинисана споразумима у Бриселу, јер је то, наводи се, потреба српског народа како би се кроз њу заштитила наша колективна права.

Подсетили су да је прошло скоро 10 година и да српски народ не прихвата било какво одлагање овог процеса, чији је гарант Европска унија.

Позивају Кфор и остале међународне институције да у складу са Резолуцијим СБ УН 1244 и у складу са Војно-техничким споразумом из Куманова осигурају мир и безбедност за све грађане и не дозволе да буду инструмент у рукама Приштине која настоји да насиље користи као средство политичке борбе за решавање отворених питања.

"Главни извор нестабилности на северу долази из правца Приштине, а један од њих је и долазак специјалних полицијских јединица у које српски народ нема поверење. Позивамо команду мисије КФОР-а да спречи долазак до зуба наоружаних специјалних јединица косовске полиције из Приштине у мирне српске општине, а међународну заједницу да уразуми Приштину како би се повукле једностране и антисрпске мере", наводи се у декларацији објављеној након састанка у Звечану.

Истовремено, позивају се грађани да не "упадну у замку једностраних одлука и примамљивих понуда Аљбина Куртија по питању регистарских таблица и личних докумената јер то није у складу са договором у Бриселу, наводећи да Приштина користи то као почетак коначног обрачуна са српским народом и Србијом на овим просторима".

"Ми, политички представници ћемо као и до сада увек бити испред свог народа и борити се за мир, и њихова права на живот достојан човека. Уверавамо грађане да смо од нашег председника Александра Вучића добили јасне и чврсте гаранције да се неће дозволити прогон и погром нашег народа, и да српски народ неће бити сам у овим тешким и изазовним временима. Ми смо опредељени за мир и дијалог, за компромисна и дугорочна решења, али је за дијалог потребно и да друга страна уважи интересе нашег народа и поштује преузете обавезе", наводи се у декларацији.

У случају да не дође до компромисног решења, одборници су истакли да ће као српски политички представници заједно са свим сународницима започети процес напуштања свих косовских институција на свим нивоима, почев од централних и локалних институција, па до суда, тужилаштва, полиције и свих осталих институција чиме се тотално разграђује Бриселски процес.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво