Читај ми!

Има ли Србија простора за маневар у дијалогу и може ли ЕУ да буде кредибилни посредник

Председник Александар Вучић је рекао да је јучерашњи дан био тежак, али да се нада да је могуће да се неким чудом постигне компромисно решење. Шта се заправо јуче десило у Бриселу, да ли дијалог улази у нову фазу или смо све даље од компромиса Београда и Приштине? За РТС су говорили некадашњи дипломата Зоран Миливојевић и потпредседница Центра за спољну политику Сузана Грубјешић.

У Бриселу је јуче, после више од годину дана паузе, одржана нова рунда дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу.

Одржана је серија састанака председника Србије са европским званичницима Жозепом Борељом, Мирославом Лајчаком, америчким изаслаником Габријелом Ескобаром и премијером привремених косовских институција Аљбином Куртијем. Судећи по изјавама помака није било, а наставак дијалога очекује се ускоро.

Бивши дипломата Зоран Миливојевић каже да су сада две ствари јасне – да нема промене става приштинске стране и да ће Курти истрајати на политици која подразумева разговор искључиво о признању, и да нема притиска на приштинску страну од стране западних центара моћи да промене став.

"Ушли смо у период крајње неизвесности и кад је реч о ситуацији на терену и дијалогу, суочени смо са новим тензијама због одлучности Приштине да спроведе једностране мере. Сада је испит на оној трећој страни, на западним центрима моћи, да ли ће деловати на приштинску страну", рекао је Миливојевић.

Додаје да Србија нема велики маневарски простор да мења став, јер не може да разговара о признању.

"Јуче је било потпуно јасно да Курти индиректно има подршку за такву позицију. Није било утицаја на њега, утицаја да се на дневном реду нађу питања која би значила враћање суштинског дијалога", навео је Миливојевић.

Истиче да се наставља притисак на Србију да прихвати тзв. реалност и да постоји политичка воља да се на томе истраје.

Понавља да ЕУ нема могућност да одлучујуће делује и да се дијалог води на начин и према садржају који би омогућио да се прво питање ЗСО стави на дневни ред, а онда да се разговара о нормализацији. "За то би била потребна ЕУ која има кредибилитет и која је статусно неутрална", додаје Миливојевић.

Сматра да је разговор са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом био конструктивнији, будући да је потврдио да ће се Алијанса држати КФОР-а и у том смислу гарантовати мир и стабилност.

Упозорава да у наредном периоду улазимо у озбиљан ризик.

"Срби неће моћи да толеришу угрожавање живота Срба, опстанка и нормалног живљења, то је црвена линија и граница и мислим да ће бити кључни критеријум за оцену даљег понашања. То би требало да пресуди", рекао је Миливојевић, истичући да постоји опасност oд ширења тензија на регион. 

Грубјешић: Надам се да је могућ неки договор у "зауставном времену"

Није било превеликих очекивања од овог састанка у Бриселу јер је сазван после догађаја од пре три недеље али се надам да и у "зауставном времену" може доћи до неког договора, каже за РТС Сузана Грубјешић.

"Шта је алтернатива договору, јер ћемо за десетак дана опет имати сличну ситуацију на КиМ. Надам се да ће доћи до неког договора који ће бити прихватљив, пре свега за Србе на северу Косова. Са њима ће Александар Вучић разговарати већ у недељу и добро је да они буду упознати са свим детаљима разговора у Бриселу", рекла је гостујући у Јутарњем програму потпредседница Центра за спољну политику.

Представници ЕУ се труде да буду неутрални, али друго је питање колико су успешни, сматра Грубјешићева.

"Чињеница је да још нису у стању да приморају Приштину да испуни оно на шта се обавезала Бриселским споразумом пре девет година", подсећа потпредседница Центра за спољну политику.

Када је реч о улози САД Грубјешићева каже да до сада у овом региону није било ниједног договора, а да у његовом припремању нису учествовале САД.

"Реално оне су једине које могу да утичу на приштинске власти, САД једине могу да допринесу процесу нормализације у односима Београда и Приштине", сматра Грубјешићева.

Ситуација на КиМ није једноставна зато су Срби на Косову на опрезу, а упад специјалне јединице РОСУ на север без дозволе председника општина, што се учестало дешава од доласка Аљбина Куртија на власт, јесте још једно кршење претходних договора.

"Највећи проблем остаје формирање ЗСО и то је оно што приштинске власти упорно одбијају да спроведу", нагласила је за РТС потпредседница Центра за спољну политику Сузана Грубјешић.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво