Читај ми!

Око: Преговори у Бриселу, где је простор за компромис

Државни секретар у МСП Немања Старовић каже за РТС да у дијалогу Београда и Приштине заправо није реч о личним картама или о регистарским таблицама, већ о плану Аљбина Куртија да изазове ескалацију на терену. Оцењује да су околности такве да је тешко очекивати било какав напредак. Доцент ФПН Стефан Сурлић објашњава да Куртију одговара и реакција Београда у циљу заштите Срба, али и одсуство реакције, пошто и на тај начин јача своју позицију на Косову и Метохији.

Преговори Београда и Приштине уз посредовање ЕУ настављени су у Бриселу, после више од годину дана. Договор није постигнут, а председник Александар Вучић наставио је после подне разговоре са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком и специјалним представником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.

Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић рекао је у емисији Око да му је у обраћању високог представника за спољне послове ЕУ Жозепа Бореља било карактеристично да је говорио о томе да је данашњи састанак био сазван због ескалације кризе 31. јула.

"Говорио је о неком кризном менаџменту, рекао је да никаквог договора није било и да ће се разговори наставити", навео је Старовић.

"Истопио се и службени оптимизам медијатора" 

Старовић је истакао да је најважније то што је Борељ рекао да ни о каквом напретку не може да говори.

"Видимо да се и тај подразумевајући службени оптимизам медијатора истопио и то је све скупа заправо један разлог за озбиљну забринутост због онога што нас може чекати у наредним данима", додаје Старовић.

Сматра да суштински заправо није реч о личним картама или о регистарским таблицама, већ о плану Куртија да по сваку цену свесно изазове ескалацију на терену.

Старовић оцењује да су околности такве да је тешко очекивати било какав напредак у преговорима.

"Борељ и Лајчак имали су прилику да се још једном изнова увере у то како је немогуће водити процес дијалога када са друге стране имате некога попут Аљбина Куртија, који заиста у дијалог не верује", указује државни секретар.

"Врло забрињавајућа порука из Брисела"

Доцент Факултета политичких наука у Београду Стефан Сурлић је оценио да поруке из Брисела звуче веома обесхрабрујуће. "Ми се враћамо на сам почетак оних сукоба који су били 2011. године, у неком бојажљивом очекивању да такви сукоби могу да се понове", каже Сурлић.

"У том смислу, ово је једна врло забрињавајућа порука која данас стиже из Брисела, зато што Борељ није могао да се сакрије иза дипломатских формулација, већ је показао разочарење да ни у ванредним околностима оба лидера нису могли да се сагласе око минимума гаранције да неће доћи до ескалације уколико се не постигне компромисно решење везано за таблице", објашњава Сурлић.

"Реципроцитет веома опасна реч" 

Приштина говори о реципроцитету, који је, напомиње, веома опасна реч.

"Шта значи реципроцитет када две стране, Београд и Приштина, нису равноправне у дијалогу", указује Сурлић наводећи као симболични пример то што јуче, на састанку Куртија и генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга није могла да стоји застава Приштине.

Према његовим речима, Курти жели да на сваки начин избрише сваки елемент државе Србије на Косову и Метохији.

"Куртију одговара и реакција и нереаговање Београда" 

Такође, како додаје, Курти жели да искористи рат у Украјини да ситуацију некако прикаже као неку врсту рефлексије на Балкан. Указује да је од избијање рата у Украјини, Курти заоштрио реторику.

Објашњава да Куртију одговара и реакција Србије у циљу заштите Срба, али и одсуство реакције.

"Он је у добитној комбинацији, зато што и нереаговање Србије значи да он оснажује позицију на Косову и Метохији", каже Сурлић.

Трећа ствар која је важна Куртију, сматра Сурлић, јесу унутрашњи политички разлози.

"Није постигао никакав успех на Косову и Метохији, осим конфронтације са Србима, који су ионако немоћни и системски дискриминисани годинама. Уколико не оствари оно што је зацртао првог септембра, он ће изгубити унутрашњу политичку битку", каже Сурлић.

"Поруке са Запада победа за Србију" 

Ипак, сматра да поруке са Запада о одговорности "обе стране" представљају победу за Србију, зато што земље Квинте ипак стоје иза Куртија и његових одлука које би требало да се спроведу првог септембра.

"Уколико и представници Европске уније и НАТО-а кажу - обе стране се позивају и сматраће се одговорним, онда је то свакако и порука Куртију да не може на силу да се примени нешто ако није ствар дијалога и договора", наводи Сурлић.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво