Читај ми!

Наставак дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу након годину дана – које су теме на столу

Годину дана од последњег сусрета, а две недеље од тензија на северу Косова и Метохије, председник Србије Александар Вучић путује у Брисел где ће бити одржана нова рунда дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу.

Председник Александар Вучић у Бриселу ће се најпре у среду састати са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, а након тога ће се обратити медијима.

Столтенберг ће потом одвојено разговарати са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Уочи састанака са Столтенбергом, председник Вучић је рекао да пре свега очекује да ће се разговарати о безбедносној ситуацији на Косову и Метохији, посебно на северу Космета, као и о успостављању боље комуникације и сарадње са НАТО-ом.

У четвртак ће бити одржана нова рунда дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу после више од годину дана. Вучић ће разговарати шефом европске дипломатије Жозепом Борељом, специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, као и са Аљбином Куртијем.

С обзиром на изјаве које су стизале претходних дана, ставови Београда и Приштине биће веома супротстављени.

Из Европске службе за спољне послове саопштено је да ће састанак почети у 10.30, као и да ће Борељ имати одвојене састанке с Вучићем и Куртијем. Фокус састанка ће бити на начинима да се дијалог унапреди, као и на постизању "свеобухватног споразума о нормализацији". Разматраће се и актуелна питања, а циљ је смањивање тензија на терену, саопштено је из ЕЕАС-а. Након састанка, Борељ ће се обратити медијима.

Председник Вучић каже да у Брисел долази пре свега како би се очували мир и стабилност и како би се поштовале међународне правне норме – од Резолуције 1244 до Бриселског споразума. Односно, формирање Заједнице српских општина је главна тема за Београд, с обзиром на то да ни после више од девет година Приштина није испунила ту обавезу.

За приштинску страну не постоји ниједна друга тема осим узајамног признања Београда и Приштине. Курти је поручио да га не занимају ни таблице, ни личне карте, ту одлуку је одложио за септембар, али ће инсистирати на разговору о узајамном признању.

ЕУ пак поручује да не жели да намеће решења, већ да се спусте тензије и да се дијалогом дође до компромисног решења.

"Амбасадори Квинте подржавају одлуке Приштине"

Дан пошто су се представници Срба са Косова и Метохије састали са представницима Квинте, у Београду на ванредној конференцији са новинарима поделили су детаље састанка. Амерички, немачки, британски, француски, италијански амбасадори, наводе, подржавају једнострано проглашену независност Косова и одлуке које Приштина доноси.

"Позвали су нас да прихватимо реалност на терену, а то је да је Косово независно. Ниједан Србин то неће прихватити. Они подржавају одлуке које Приштина доноси, а нарочито су подвукли и бацили акценат на то да подржавају одлуке Приштине о таблицама и одлуку Приштине о увођењу некаквог улазног и излазног документа", рекао је Горан Ракић, председник Српске листе.

И данас кажу – не пада им на памет да се одрекну важећих докумената и регистарских ознака. Последњу одлуку Приштине виде као врх леденог брега.

"Сматрамо да једнострани потези не доприносе никоме, не доприносе бољитку ни Србима ни Албанцима ни свима осталима који живе у овом региону. Последњих дана имамо присуство етнички чисто албанских специјалних јединица који вршљају у општинама са већинским српским становништвом. Српски народ не жели никакав сукоб, а верујем да и обичан албански народ не жели никакав сукоб", поручио је Зоран Тодић, градоначелник Лепосавића.

"Педесет година имам и педесет година просто не можемо да живимо мирно и нормално као што се живи у целом свету", додала је Младенка Утвић, заменица градоначелника Зубин Поток.

"Питање формирања ЗСО биће на дневном реду"

Атмосфера два дана уочи састанка на највишем нивоу у Бриселу не охрабрује директора Канцеларије за КиМ да ће у дијалог бити помака.

"Ово на који начин су представници држава Квинте разговарали са Српском листом, начин на који су преносили своје поруке српском народу на КиМ говори под како тешким околностима ми путујемо у Брисел. Питање формирања ЗСО биће на дневном реду и ми ћемо инсистирати снажно на том питању и у Бриселу, јер без ЗСО нема могућности нормализације односа Београда и Приштине и то сви морају да схвате", навео је Петар Петковић, директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Премијер привремених приштинских институција говорио је о исходу одлагања одлуке о обавезном издавању улазно-излазних докумената.

"Нисам забринут. Први септембар биће нормалан дан на граничним прелазима – или ћемо издавати улазно-излазна документа или ће их обе стране укинути. Али не искључујем ни могућност другачијег договора током предстојећег сусрета са председником Србије Александром Вучићем у Бриселу", истакао је Аљби Курти.

Министар спољних послова Никола Селаковић каже да је ситуација веома тензична у оптерећена "управо таквом неозбиљношћу и таквим понашањем званичника Приштине".

"То је разлог за бригу. Оно што је већи разлог за бригу је што никада огољеније и све више и западни званичници који су признали њихов сепаратизам и дали му легитимацију неке квази државности, што им и они дају такве ствари за право", додаје Селаковић.

ЕК: Биће расправљано о свим отвореним питањима

У међувремену Европска комисија саопштава – у дијалогу Београда и Приштине у четвртак расправљаће се о свим отвореним питањима. Још не излазе са прецизном агендом састанка.

"За ЕУ је најважније да две стране обуставе непријатељства, уз запаљиве поруке и напетости и да делују одговорно. То је предмет дијалога, представници страна долазе и видећемо шта ће бити исход и о томе не могу да спекулишем", нагласила је Набила Масрали, портпаролка у Европској комисији.

У данима после тензија на северу КиМ заменик помоћника америчког државног секретара Габријел Ескобар поручио је да сви споразуми Београда и Приштине треба да буду поштовани, укључујући и споразум о ЗСО. Амерички амбасадор у Србији на питање грађана на Твитеру зашто САД не издејствују њено формирање, каже "циљ преговора је европска будућност Косова и Србије", а да у Европи ЗСО не би био јединствен случај.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво