Читај ми!

Вучић: Повећање плата припадницима Војске Србије 25 одсто

Председник Србије Александар Вучић најавио је повећање плата за припаднике Војске Србије од 25 одсто, од 1. јануара. Што се тиче мандатара за састав нове Владе, Вучић је изјавио да су могући кандидати СНС-а градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и премијерка Ана Брнабић. Каже да ће предложити да се настави сарадња са социјалистима.

Александар Вучић изјавио је за ТВ Прву да ће војна лица, официри, подофицири, војници по уговору, имати највеће повећање плата у јавном сектору, од првог јануара. "За Војску ћемо ићи за 25 одсто", рекао је председник.

Подсетио је да ће повећање плата у јавном сектору бити 12 и 13 одсто, али да ће припадници ВС добити највеће повећање.

"Они који имају данас 60.000 динара имаће око 75.000. То је на годишњем нивоу три плате више, као 15 плата да приме данас", истакао је Вучић.

Додао је да је циљ да се мотивишу људи да раде у Војсци.

"Имамо слабу попуњеност прве и друге бригаде. Београд и Војводина нам у том смислу не постоји, нама Војску чини југ Србије, имате трећу и четврту бригаду од Врања до Краљева, то вам је Војска Србије", рекао је Вучић и додао да очекује "страшан бум у Војсци".

Председник је истакао и да се залаже за увођење војног рока, али да је то одлука која зависи од Скупштине Србије. Сматра да би војни рок требао да траје три месеца или 100 дана.

Поново је најавио повећање пензија између 19,3 и 20,2 одсто.

"Не бих желео да имамо лошије односе са Хрватском"

Коментаришући ситуацију у региону, председник је рекао да је кампања против њега у Хрватској кренула када је први пут тражио да иде у Јасеновац, али други разлог је Петровачка цеста (тужба против пилота који су бомбардовали избегличку колону), јер Хрватска хоће "Олују" да представи као чисту, легитимну акцију, али у њој је убијено шесторо српске деце.

Истакао је да не би желео да има лошије односе са Хрватском, али они тврде да је захтев за одлазак у Јасеновац и оптужница за Петровачку цесту страшна провокација.

"Моје ће бити да радим на томе да градимо боље односе са Хрватском. Мој став је лични да нећу ићи на море у Хрватску", поручио је Вучић.

Поводом писања појединих медија да Русија жели да хуманитарни центар у Нишу претвори у војну базу, Вучић је рекао да Србији нису потребне било чије војне базе, већ ће снажити своју војску и чувати своју неутралност.

На питање о изјави црногорског председника Мила Ђукановића да су Срби у Хрватској апсолвирали великосрпску платформу, а Срби у Црној Гори нису и да ли се то може схватити као претња Србима, одговорио да у Црној Гори има 32 одсто Срба и упитао која права они имају.

"Кажу у Приштини неће нову Републику Српску. А шта хоћете - да се одвојите, а нећете нову РС. Тако и у Црној Гори, где је огроман процената Срба. Зато свака част Абазовићу који је потписао Темељни уговор", рекао је Вучић.

Поводом масакра у Црној Гори, где је у пуцњави на Цетињу убијено 11 људи, председник је упутио саучешће породицама настрадалих.

О инфлацији, протесу пољопривредика

Вучић је изјавио да ће најављени раст плата и пензија потпуно амортизовати ефекат инфлације.

"Инфлација ће нам на међугодишњем нивоу на крају године бити око 9,8 одсто а раст пензија ће бити 20,2 одсто. Када су расле пензије четири и пет посто, а имали смо инфлацију од 3-4 одсто па је то био раст. Посебно пензија, јер оне нису пратиле плате које су много брже расле. Овог пута пензионери ће бити изузетно задовољни", рекао је Вучић.

Поводом протеста пољопривредника рекао је да очекује да ће се он завршити договором, али и да ће из државне касе да оде 30 милиона само за ово што им је обећано.

Он очекује да ће пољопривредници бити мало задовљнији, и да то нису професионални штрајкачи.

"То је највећи део добрих и поштених људи. Наравно има оних који се баве политиком и неким својним рачуницама, али највећи број су фер људи", рекао је Вучић.

"Пројекат литијума уништиле стране службе"

Председник Србије изјавио је вечерас говорећи о пројекту експлоатације литијума да смо нашом неодговорношћу изгубили нешто што је могао да буде квантни скок за привреду Србије и поновио да је одлука о одустајању од пројекта Јадар његова највећа грешка.

"Ми смо једини народ ког су стране службе успеле толико да растуре у парампарчад, да својим лажима преко свих медија и друштвених мрежа, уништимо нешто сто је могло да буде квантни скок за Србију", рекао је Вучић.

Како је рекао, странци су се тукли између себе да ли ће Рио Тинто или неке друге комапније да експлоатишу наш литијум који је квалитетнији од немачког и чешког.

На питање да ли је та одлука неповратна, одговорио је да је то питање за наредну Владу Србије.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво