Читај ми!

Петковић са Хилом: Београд опредељен да све проблеме на КиМ решава у оквиру дијалога у Бриселу

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић упознао је амбасадора САД у Србији Кристофера Хила са последњим једностраним и противправним акцијама Приштине и уједно изразио забринутост због све "чешћих позива на рат и сукобе којима данима сведочимо из тог града", наводи се на сајту Канцеларије за КиМ.

Петар Петковић је на састанку истакао да је Београд недвосмислено опредељен да сва отворена питања и проблеме на простору Косова и Метохије решава у оквиру дијалога у Бриселу, јер сматра да је то једини пут за проналажење трајног и преко потребног мира.

С друге стране, како је нагласио, уместо преговора, Аљбин Курти жели да звецка оружјем и прети српском народу у покрајини.

Београд претње из Приштине схвата веома озбиљно и очекује од међународне заједнице да на њих адекватно реагује, јер нема нормализације односа под оружјем и оклопним возилима, упозорио је Петковић.

Управо најаве из Приштине да се у Бриселу неће разговарати о српским личним картама и регистарским ознакама, нити да је Курти спреман да формира ЗСО, већ да од 1. септембра најављује нове једностране мере, показује да Приштина не жели да гради трајни мир и стабилност на овим просторима, поновио је Петковић.

Према његовим речима, свакодневно се сведочи покушајима Приштине да потпуно укине и обесмисли дијалог и сруши сваки могући мост сарадње и поверења који бисмо изградили, и упркос томе, Београд остаје опредељен за дијалог.

Директор Канцеларије је саговорника упознао и са корацима које Београд предузима када је реч о спровођењу договорене Мапе пута у области енергетике.

У том контексту, Петковић је још једном подвукао да наша страна испуњава све преузете обавезе у договореним роковима, али да су, нажалост, последње акције Приштине остварени помак у дијалогу вратиле три корака уназад.

Указао је и на пораст етнички мотивисаних инцидената према Србима, њиховој и имовини СПЦ, за које по правилу нико није санкционисан.

"Упркос милитантним настојањима Приштине, Београд ће наставити да инсистира на дијалогу као једином механизму за решавање проблема и нормализацију односа, при чему цени допринос САД процесу дијалога", поручио је Петковић.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво