Читај ми!

Вучић: Приштина хоће да нападне север КиМ, припрема се ликвидација Срба

Председник Србије Александар Вучић каже да иде у Брисел да разговара, али да се не нада никаквом резултату. Истиче да је скептичан, али да полаже наде у састанак и рационално понашање Приштине, као и да се нада да ће их "њихови илегални родитељи натерати на то". Упозорава да Приштина хоће да нападне север КиМ и да, под плаштом борбе против криминала, припрема хапшење и ликвидацију Срба.

Председник Србије Александар Вучић каже да је скептичан у вези са резултатима састанка са косовским премијером Аљбином Куртијем у Бриселу 18. августа, али да полаже наде у састанак и рационално понашање Приштине и да иде тамо да пронађе решење.

"Надам се да ће их њихови илегални родитељи натерати на то", рекао је Вучић на конференцији за новинаре.

Председник Србије истиче да Заједница српских општина (ЗСО) не може да буде невладина организација.

"Зашто смо уопште преговарали и разговарали ако ЗСО мора да буде у складу са косовским уставом? Шта то нас брига шта пише у њиховом уставу, који не признајемо? Па ми мислимо да мора да буде у складу са Уставом Србије – и шта ћемо сад? Мислите да направимо невладину организацију да имају право да продају жваке и скупљају гумице пред почетак наставе 1. септембра? Па, не може", поручио је Вучић.

Упитао је и чему у том случају служи Бриселски споразум.

"Моја порука Квинти пре свега – идемо у доброј вери, желимо да разговарамо о свему. Ви на силу можете све, али само на силу. Да нас натерате да се одрекнемо својих права, да сами учествујемо у уништавању своје земље и потписаних споразума – немојте ни да покушавате ни да сањате", рекао је Вучић.

"Приштина хоће да нападне север Косова и Метохије"

Вучић тврди да Приштина користи ситуацију у Украјини да би водила кампању против Србије, и да су лажи да Србија жели да нападне било кога, већ управо супротно.

Приштина је, истиче, та која хоће да нападне север Косова и Метохије, и припрема ликвидацију Срба под плаштом борбе против криминала, због чега их је упозорио да то никако не чине.

Коментаришући изјаву Аљбина Куртија да Београд води агресивну политику, уз оптужбе да Београд може да изазове сукоб, Вучић је рекао да је то смешно.

Каже да је "на хиљаде и хиљаде" лажи објављено у светским медијима – како Србија негде некога напада. 

Вучић је нагласио да заправо Приштина жели да прикрије намеру, а заправо жели да каже да хоће да нападну север Космета.

"Они припремају ликвидације наших људи на северу. Отворено то кажем. Упозоравам их да то не чине, под плаштом борбе против криминала. Немојте да убијате људе. Ми да убијамо никога нећемо. Потребни су нам мир и стабилност", поручио је Вучић.

Каже да су му познати планови Приштине и да их моли да то не раде.

"Молим их да не планирају никога да хапсе и убијају само зато што им смета свако ко је слободоумљив, јер свако чим је Србин – он је криминалац. Користиће све политичке патрљке у Београду да те људе означе као најгоре", тврди Вучић.

Подсетио је да се говорило да ће Србија да води и рат у Босни и Херцеговини, што се, истиче, испоставило као нетачно.

"Лагали су народ, и тако стално. Они покушавају да искористе ситуацију у Украјини да би водили кампању против Србије. То раде већ 170 дана и наставиће да раде", рекао је Вучић.

"Не знам како их није срамота да толику лажу"

Председник Србије је на конференцији рекао и да не зна шта би одговорио Хрватима на "спроведену хајку", а који, како каже, убаце "Вучић" што год да се деси, али је и нагласио да је његов грех, поред тога што је пожелео да положи цвет у Јасеновцу, и тај што је покренут поступак којим се тражи одговорност за убице деце и старих на Петровачкој цести.

Вучић је, након сусрета са младим спортистима из дијаспоре, на питање новинара да ли ће одговарати или ћутати на све нападе из Хрватске поводом обележавања "Олује", рекао да не верује какве глупости и лажи мора да слуша, укључујући и то да је уредник Печата Филип Родић његов пропагандиста. Тврди да га никада није видео и да га је чак критиковао због Бриселског споразума.

"Не знам како их није срамота да толико лажу", рекао је Вучић и истакао да су то они исти који су рекли да је тукао некога у Петрињи, а тамо никада није био.

"Ајде да анализирамо шта сам урадио, за шта сам крив. Страшан грех сам починио што сам три пута тражио да одем у Јасеновац. Још већи грех ми је што нећу да идем код њих на море. Чекајте, људи, коме сметам? Јесам ли рекао иједну ружну реч о било коме?", запитао је Вучић и констатовао да је сав његов грех у томе што је, како је рекао, желео да оде у Јасеновац и положи један цвет.

Вучић каже да је његов други грех тај што је, како каже, "Вучић отворио Олују".

"Нисам ја то урадио, то је урадило Тужилаштво! Тужилаштво за ратне злочине покренуло је истрагу око убиства старих и деце на Петровачкој цести. Хоћете да убице четворо деце прођу некажњено?", нагласио је Вучић.

"Радимо све да се припремимо за зиму"

Председник Вучић je рекао и да се све чини како би се припремили енергенти за зиму, да вредност гаса који Србија има у складиштима износи више од 1,3 милијарде евра, а да се угаљ купује на свим странама где је то могуће.

"На данашњи дан у нашем делу складишта имамо 264,7 милиона кубних метара гаса и 201 милион кубних метара које смо куповали као додатне количине у Мађарској", рекао је Вучић одговарајући на новинарско питање поводом снабдевања гасом.

Каже да оно што данас имамо у резерви на тржишту са трговцима и посредницима вреди 1,3 до 1,35 милијарди евра, напомињући да су све количине плаћене.

"Огроман новац имамо у гасу и то нам даје огромну сигурност", истакао је Вучић.

Нагласио је и да је цена електричне енергије "отишла у небеса", да је преко 500 и 600 евра по мегават сату у Француској и Немачкој и да ће се то катастрофално одразити на Србију током зиме.

Када је у питању угаљ, Вучић је рекао да на депонијама имамо 813.000 тона, а да у једном дану током зиме потрошимо 115.000 тона.

Нагласио је да ће, са додатним количинама које се ваде, угља бити за око 40 дана, али и да се наставља са куповином.

"То је могуће јер Србија добро стоји финансијски", рекао је Вучић, али је напоменуо и да "ћуп није без дна".

"Лоше стоје ЕПС и Србијагас, али српска држава у целини стоји добро. Радимо све да се припремимо за зиму и наставићемо то да радимо", нагласио је Вучић.

"Не можете да кривите државу ако Звезда и Партизан играју лоше"

Вучић каже и да у ери друштвених мрежа свако себи дозвољава да буде бахат према држави и очекује да им држава реши све проблеме међу којима је и прича о томе колико тешких књига треба да носе ђаци.

"Држава није ћуп без дна", рекао је Вучић и истакао да људи треба да знају да је један од захтева пољопривредника да буде већа цена уља.

"Пољопривреду субвенционишемо са 500 милиона евра и никад није доста. Ми се свеједно боримо да решимо проблем и у праву су људи за неке ствари, али није то ћуп без дна", рекао је председник Србије и нагласио да су раније субвенције за подстицаје биле 14 милијарди, а данас 51 милијарду.

Председник је истакао да се Влада бори и гледа да реши проблеме. "Не можете да кривите државу ако некоме не ради клима у кући или ако Звезда и Партизан играју лоше", каже Вучић.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво