Читај ми!

Габријел Ескобар: САД подржавају формирање ЗСО, али у складу са локалним законима

Сједињене Државе подржавају дијалог Београда и Приштине које организује ЕУ и надају се да ће на предстојећем састанку у другој половини августа у Бриселу две стране доћи до дугорочног компромиса о таблицама, слободи кретања и ЗСО, изјавио је заменик помоћника државног секретара САД.

У онлајн брифингу за новинаре из региона Габријел Ескобар је изјавио да се слаже за Жозепом Борељом да Заједница српских општина (ЗСО) мора бити успостављена без одлагања, али да она мора бити у складу са „уставом Косова" и не сме довести до било какве дисфункционалности.

„Има много примера у Европској унији који би могли послужити као модел за ЗСО и треба да се надамо да ће о томе бити речи у Бриселу. Морамо почети дискусију о ЗСО", рекао је Ескобар, мислећи на састанак Александра Вучића и Аљбина Куртија у другој половини августа у седишту ЕУ.

Ескобар је додао да на том састанку очекује дугорочно, компромисно решење за питање регистарских таблица, као и предлоге за питања енергетике на северу Косова, слободу кретања и нестала лица.

Рекао је да Бриселски споразум даје смернице које би се могле искористити за питање слободе кретања које је повезано са регистарским таблицама и личним картама око којих постоји неслагање Београда и Приштине. По њему, договорено решење не би требало значајно да промени живот људи на северу Косова.

На питање да прокоментарише изјаву Вјосе Османи о значајном руском утицају на догађаје последњих дана јула, Ескобар је одговорио да се уз мало изузетака све што се дешава на Балкану дешава због фактора са Балкана.

„Руски утицај је мањи од дестабилизујућег фактора локалних политичара на самом Балкану."

Габријел Ескобар је рекао и да САД не мењају свој став да безрезервно подржавају државност тзв. Косова и да очекују да га признају све земље ЕУ, као и да подржавају визну либерализацију и пријем тзв. Косова у међународне организације.

Говорећи о целом Западном Балкану Ескобар је нагласио да САД у Црној Гори подржавају сваку владу фокусирану на европску агенду и чланство у НАТО а која је посвећена јачању владавине права, укључујући и борбу против корупције.

Такође је нагласио и да у БиХ неће бити немира и да је међународна заједница сложна да сачува мир у БиХ.

Ескобар је конференцију искористио и да позове све стране да се уздрже од потеза који би могли да наруше мир и најавио свој скори долазак у регион.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво