Читај ми!

Борељ: ЗСО договорен Бриселским споразум, Приштина да га примени

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да Приштина без одлагања треба да примени одредбу Бриселског споразума о успостављању Заједнице српских општина.

У писаном одговору на питање посланика Европског парламента Жозеп Борељ је написао да "успостављање Заједнице српских општина договориле су обе стране, Бриселским споразумом 2013. године. Споразум је ратификовао косовски парламент и Приштина треба да испуни своју правну обавезу и примени је без одлагања".

Борељ је подсетио да обе стране морају да испуне све своје међународне правне обавезе и примене преостале споразуме.

"Оне такође морају да учине суштинске напоре да постигну свеобухватни правно обавезујући споразум о нормализацији односа што је кључну на њиховом европском путу", рекао је Борељ.

Високи представник ЕУ је рекао и да ЕУ придаје велики значај владавини права, заштити основних права и слобода, укључујући права невећинских заједница и веерске слободе и да пажљиво прате стање у тим областима на Kосову.

ЕУ је континуирано подсећало косовске институције да треба без одлагања и у потпуности да примене пресуду Уставног суда о власништву манастира Дечани над земљиштем.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво