Читај ми!

Званичници Србије о акцији "Олуја": Увек ћемо памтити наше жртве и прогнане

Министри Никола Селаковић, Зорана Михајловић и Небојша Стефановић поручили су поводом годишњице "Олује" да не сме да се заборави ова акција која је довела до егзодуса српског народа из Хрватске, али да Србија и Хрватска због будућности морају да граде боље односе.

Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је да је за српски народ август месец сећања на патњу и мучеништво "на дане у којима су наши сународници плански и хладнокрвно прогнани са својих вековних огњишта на територији Републике Хрватске".

"Злочиначка операција 'Олуја' била је круна пакленог плана, који је почео ускраћивањем колективних права Србима у Хрватској, а окончан је ускраћивањем права на постојање читавом једном народу. Око четврт милиона наших сународника из некадашње Републике Српске Крајине, они који су имали срећу да преживе голготу тог кобног августа 1995. године, на крају су завршили у окриљу Републике Српске и мајке Србије, које ће довека неговати сећање на страдалништво Срба Крајишника", рекао је Селаковић.

Министар је подсетио да се у Хрватској 5. август слави као Дан победе и домовинске захвалности, док је у Србији и Републици Српској то дан жалости због највећег етничког чишћења у Европи после Другог светског рата - "и тако ће и остати, јер заборав не вида, већ рађа нове ране".

Додао је, међутим, да су Србија и Хрватска суседне земље и да због будућности морају да граде боље односе, да економски сарађују и да покушају да на нове генерације не преносе предрасуде и наслеђене анимозитете према оном другом.

Михајловићева: Памтимо наше жртве и прогнане 

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, рекла је поводом годишњице хрватске војне акције "Олуја" да су очување мира и стабилности најважнији за будућност региона и да је одговорност свих политичара у региону да раде на том циљу.

"Ни као држава ни као народ нисмо и нећемо никада заборавити хиљаде убијених и несталих и више од 250.000 прогнаних Срба у војној акцији 'Олуја', који су изгубили живот или су морали да напусте своје домове само због тога што су припадали српском народу. Наша је обавеза да не заборавимо ни своје жртве ни своје прогнане, али имамо и одговорност и обавезу према садашњим и према будућим генерацијама да учинимо све да живе у миру и да се не понове ратови, страдања и избеглиштво које су прошли Срби из Крајине", навела је Михајловићева.

Истакла је да "мир и стабилност које желимо за српски народ и за све своје грађане једнако желимо и за све друге народе у нашем окружењу" - јер само тако можемо стварати бољу будућност на овим просторима".

Стефановић: Нећемо дозволити ни другима да забораве српске жртве 

Ппотпредседник Владе и министар одбране Небојше Стефановића указао је да ће Хрватска данас прославити своју "Олују", док ће Србија туговати.

"Нећемо никада заборавити српске жртве, али нећемо дозволити ни другима да их забораве. И не само онима који су чинили злочине, већ и онима који су их ћутке гледали и одобравали. Свет је дозволио да се они догоде, ништа није предузео да их спречи и до данас ништа није урадио да буде правде за убијене и прогнане Србе", навео је Стефановић.

"Подсећаћемо их врло упорно и истрајно на то. И бићемо поносни на себе, јер смо народ који не мрзи, који се не поклања аветима фашизма и који не мора и данас да прикрива своје Јасеновце, Јадовна, Градишке и друге логоре смрти. Али им 'Олује' над нашим народом засигурно више нећемо дозволити", пише у изјави министра одбране.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво