Читај ми!

Брнабићева са Чен Бо: Србија подржава политику једне Кине

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је са амбасадорком Кине Чен Бо о наставку развоја изванредних билатералних односа на политичком, економском и спољнотрговинском плану, саопштено је из Владе.

Ана Брнабић је посебан акценат током сусрета са Чен Бо ставила на раст економске сарадње и подвукла да је обим робне размене 2021. године износио 5,3 милијарде америчких долара, уз раст српског извоза за 157,7 одсто.

"За само пет месеци ове године размена је била 2,62 милијарде, што је за скоро 40 одсто више у односу на 2021. Раст је забележен и када је реч о извозу (више од 76 одсто), као и увозу (око 32 одсто)", наводи се у саопштењу.

Кина је, како се додаје, у протеклој години била на другој позицији највећих спољнотрговинских партнера Србије.

Премијерка је истакла да је током последње деценије извоз Србије у Кину повећан 152 пута, а да се само у протекле три године, од 2019, триплирао.

Од пет највећих српских извозника у свет у прошлој години, чак три су компаније у власништву кинеских инвеститора које су оствариле укупан извоз од 1,9 милијарди евра, предочила је Брнабићева.

Посебно задовољство председница Владе Србије је изразила поводом обнављања директне авио линије Београд - Пекинг једне кинеске компаније, али и планираних редовнних линија Ер Србије од краја октобра.

Говорећи о тренутној политичкој ситуацији у свету, премијерка Брнабић је саговорници још једном пренела да Србија подржава политику једне Кине и да Тајван сматра саставним делом Народне Републике Кине. Тај став се неће мењати, подвукла је Брнабићева.

Чен Бо: Србија може да рачуна на континурану подршку Кине

Амбасадорка Чен Бо захвалила је на доследном ставу Србије и подршци Кини по том питању.

Она је додала да Србија, са друге стране, и даље може да рачуна на континурану подршку Кине на међународном плану, али и развој и унапређење сарадње на другим пољима попут зелене агенде, енергетике, биотехнологија и развоја нових технологија.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво