Читај ми!

Вучић за РТС: Једва је избегнут најтежи сценарио пре два дана на КиМ, били смо на корак од катастрофе

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да смо прошли кроз тешка два дана и плаши се да ћемо проћи кроз много тешких дана. "Суштина проблема је да неки у региону мисле да када постоји општа хистерија због рата у Украјини да остваре своје интересе", напоменуо је Вучић и додао да смо били на корак од катастрофе.

Председник Вучић је истакао да је једва избегнут најтежи сценарио пре два дана на Косову и Метохији, били смо на корак од катастрофе.

"Уз све инциденте којих је било више за 50 одсто од када је Курти дошао на власт људи су иоле нормално живели. Приштина се позива на споразум из 2011. године који је за нас врло лош, а потписао га је Борко Стефановић као Тадићев изасланик у то време. Према њему, две стране имају право да за улазак и излазак уводе реципроцитет. Али, ми не можемо да пустимо људе са личним картама Косова без пропратног документа јер бисмо тиме признали независност Косова. Али они тај споразум тумаче као да имају право и за Србе са КиМ да уводе, али немају, јер они не представљају другу страну, чак ни из њиховог угла. Тиме намерно желе да малтретирају Србе са КиМ", рекао је председник Вучић гостујући у Дневнику РТС-а.

Додаје да, када је реч о регистарским таблицама, уопште нису у праву.

"Они су укинули Унмикове КС таблице на које смо имали право да се позивамо, с циљем да се укину КМ таблице како Срби никада не би могли да кажу да постоји било шта од државе Србије на КиМ", навео је Вучић.

Најавио је да ће у среду у раним поподневним сатима разговарати са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, а разговарао је и размењивао поруке са бројним светским лидерима, укључујући француског председника Емануела Макрона, а са Мирославом Лајчаком је, каже, разговарао бар десет пута. 

Дејана Спахића отео тзв. таск форс под контролом Куртија 

Коментаришући вест да су на северу КиМ припадници Росу зауставили санитетско возило које су заједно са возачем Дејаном Спахићем одвели у непознатом правцу, Вучић је рекао да то нису учиниле јединице Росу већ специјална обавештајна агенција тзв. таск форс, којом директно управљају Аљбин Курти и приштинска влада, а акцију је предводио Џавид Тахири.

"Ухватили су Србина ни кривог ни дужног, који је превозио лекове. Рећи ће да је крив јер је био на демонстрацијама у близини барикада, као да је то не знам шта. Па сви Срби су на барикадама јер се боре, јер не мисле да је Косово независна држава и онда Курти пред Квинтом каже да ће да се бори против мафије и криминала, а они кажу 'наравно'. Сви Срби су мафијаши сем оних који кажу да је Косово независно", рекао је Вучић.

Додао је да нису имали право на привођење, како због регионалне полиције, тако ни због тога што нису обавестили градоначелнике четири града на северу КиМ. Истиче да ни НАТО није реаговао, иако је морао. 

Западу није у интересу немир на КиМ, САД ће на крају увек подржати Приштину 

Вучић је напоменуо да свако ко мисли да се може сачувати мир са Аљбином Куртијем, греши иако, како каже, никоме на Западу није у интересу немир на КиМ.

"Не мислим да Западу одговара сукоб, не мислим да то одговара Американцима, али ће они увек када дође до стани-пани, увек ће њих подржати, њихово је чедо. Подржаћете своје дете чак и ако је кривица једнака или већа вашег детета. Они ово чедо љуљају већ 25 година", навео је председник Вучић.

На питање да прокоментарише изјаву Томаса Тајнера, стручњака за хладноратовске копнене снаге и одбрамбену стратегију Алијансе, да ће, уколико се Србија усуди да нападне КиМ, Алијанса реаговати у року од неколико сати, Вучић је рекао да је реч о измишљеном сценарију.

"Имамо коректан однос са Кфором, видео сам се са генералом Мојсиловићем два или три пута, Србији нико није претио, нити ће. А сценарио који је он измислио је сценарио за малу децу... То да ће Србију за неколико сати да победе верујем да никоме не пада на памет", рекао је Вучић.

Каже да што се тиче "увлачења рогова у врећу" нема проблем с тим, да ће увек да клечи и моли за мир.

"Али када неко пређе границе и угрози животе наших људи и када мисли да може да чини погром јер мисли да су суверена држава – нисте. Србија не може да нападне КиМ, јер Косово и Метохија по међународном праву и Резолуцији 1244 припада Србији", каже Вучић.

Вучић каже да ће ићи у Брисел

Председник каже да ће отићи на састанак у Брисел 18. августа са представницима Приштине, иако не очекује ништа од тог састанка јер, како каже, не зна ни о чему се може разговарати са Куртијем.

"Отићи ћу у Брисел, није ми тешко, не очекујем ништа, ко год мисли да је са Куртијем могуће сачувати мир, мислим да много греши, знам са ким имам посла", рекао је Вучић.

Поводом изјаве аналитичара Шкељзена Малићија да "није у стању да организује праве барикаде и активира парамилитарне оружане групе за притисак на КиМ, па да зато организује побуне кратког даха", Вучић је рекао да ништа он није организовао, већ сâм народ.

"Целу ноћ и пола дана сам се мучио са руководством Срба да повуку барикаде, знам да нико неће да поверује, али нису хтели да их склоне, одлучност је била већа него икада, све снаге нису биле ни близу довољне да пробију барикаде, били су спремни да се супротставе. Урадио сам све што сам могао да се сачува мир", поручио је Вучић.

Поносан је, каже, на јединство које имамо са нашим народом на Косову и Метохији. "Постављам питање шта је Србија урадила. Ништа ми нисмо урадили и опет смо ми криви", истакао је председник. 

"Нисам ја ни Милошевић ни Тадић, нисам научио да губим, ником нисам претио, ружну реч рекао, али покушате ли да направите нешто од Србије што сте већ радили у прошлости, онда ћете се суочити са другачијим одговором", рекао је председник Србије Александар Вучић. 

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво