Читај ми!

Око: Стари обрачуни или шири консензус око битних тема – шта доноси нови сазив Скупштине

Посланици су положили заклетву и тиме је конституисан нови сазив Скупштине Србије, готово четири месеца после избора. Од данас тече и рок од 90 дана за формирање владе. Мирјана Чекеревац, дугогодишњи скупштински извештач Политике, и Владимир Пејић, директор агенције Фактор плус, не очекују много тема око којих ће посланици моћи да се окупе и постигну шири консензус али очекују да ће нова Влада бити формирана средином августа.

Конститутивна седница је, како каже Мира Чекеревац, увек прилика да посланици најаве о чему ће тражити да се расправља а тема КиМ је једна од њих.

Владимир Пејић из агенције Фактор плус истиче да је Косово и Метохија у датом тренутку тема број један али и да се често злоупотребљава.

"Зависи од тога шта се у датом тренутку дешава. Лично мислим да је КиМ деценијама међу топ три теме. Врло често се та тема и злоупотребљава, али ретко чујемо конкретне идеје. Премештање места преговора, које поједини посланици заговарају, не зависи искључиво од нас већ и од Приштине и међународне заједнице", објашњава Пејић.

Мира Чекеревац је као скупштински извештач испратила све сазиве од увођења вишестраначја у нашој земљи и каже да је верификацији мандата техничка ствар.

"Ништа претенциозно ту не би требало очекивати, али ми то све претворимо у нешто друго. Говор Владете Јанковића који је био ем оштар ем политички је можда нешто што је обележило ову конститутивну седницу", рекла је Чекеревац.

Говор Владете Јанковића је, каже, била својеврсна злоупотреба места председавајућег и владајућа коалиција је већ најавила да ће рекламирати повреду пословника.

То је уједно и најава да се неће лако доћи ни до избора осталих скупштинских тела.

Место потпредседника – међусобан обрачун опозиције 

У наставку седнице, бираће се председник Скупштине. За ту функцију предложен је Владимир Орлић из Српске напредне странке. Скупштина ће имати и седам потпредседника, од тога три из опозиционих посланичких клубова.

Увек је била пракса да се договоре о броју потпредседника и да се потпишу кандидатуре. 

"Три потпредседника из редова опозиције је уступак власти. Неписано је правило је да потпредседничко место добије она опозициона странка. Овде имамо својеврстан међустраначки обрачун опозиције. Потпредседничко место добиће и листа Муфтијин аманет како би и мањине имале представника", рекла је Мира Чекеревац.

Владимир Пејић сматра да потпредседничко место суштински није важно и да се ту показује недоследност опозиције.

"То је последица онога што годинама траје а то су оптужбе да неко сарађује са Вучићем.
То може да се врати као бумеранг, и није добро да опозиција води једну бесмислену борбу и троши своју снагу на нешто што не треба да им буде приоритет. Та врста борбе је бескорисна па и штетна", истиче Пејић.

Влада пре краја августа 

После конститутивне седнице треба да уследи и избор Владе. Саговорници Ока верују да ће СПС остати у извршној власти и конструктиван партнер СНС-у.

"Мислим да ће социјалисти бити конструктивни и очекујем их и у наредној Влади. Нису показали алавост и велику амбицију и мислим да неће бити проблема око договора", сматра Пејић.

Када је реч о мањинама Савез војвођанских Мађара је дугогодишњи партнер коалицији око СНС-а, а саговорници Ока очекују да ће и листа Муфтијин аманет као и Странка Хрвата имати своје место у извршној власти.

"Мислим да је то добро. То је добар сигнал не само за регион већ пре свега да се ми у Србији слажемо и да имамо мањине у извршној власти", каже Мира Чекеревац.

Саговорници "Ока" не верују да ће бити много тема о којима у Скупштини може да се постигне шири консензус.

"Могуће је да око КиМ буде сагласности власти и једног дела опозиције или, рецимо, око увођења санкција Русији. Али неку другу тему као такву не видим", сматра Мира Чекеревац.

Владимир Пејић, међутим, каже да је тема око којих би добар део посланика требало да се сложи много, али и да није оптимиста да ће се то десити.

"Када је реч о догађајима који могу утицати на рад парламента и на целу земљу, мислим да ће то више утицати на рад Владе. Све је теже одржати стабилност коју заговара председник Вучић, јер много шта не зависи од нас, пре свега када је реч о енергетици и економији. Али то ће пре бити оруђе за међустраначко оптуживање", каже Пејић.

Када је реч о Влади саговорници Ока су убеђени да ће она бити формирана, како је најавио председник Вучић, до средине августа или који дан касније, и да се неће чекати 1. септембар.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво