Читај ми!

Вучић почео консултације о мандатару разговорима са мањинским странкама

Председник Србије Александар Вучић почео је консултације о мандатару нове владе састанком са председником Партије за демократско деловање Шаипом Камберијем, као представником Коалиције Албанаца долине. Уследили су састанци са представницима листе "Заједно за Војводину - Војвођани" као и листе "Муфтијин аманет - Странка правде и помирења - Усаме Зукорлић".

Председник Србије Александар Вучић почео је консултације са представницима изборних листа о кандидату за председника Владе.

Низ консултација са представницима странака и коалиција које су ушле у Скупштину, Вучић је почео разговором са Шаипом Камберијем, представником Коалиције Албанаца долине, која ће имати један мандат у будућем сазиву парламента.

Вучић је разговарао и са представницима листе "Заједно за Војводину - Војвођани" (Демократски савез Хрвата у Војводини, Заједно за Војводину). Та мањинска листа имаће два мандата у новом сазиву Скупштине Србије.

Након представника "Заједно за Војводину", на консултације код председника Вучића дошли су и представници листе "Муфтијин аманет - Странка правде и помирења - Усаме Зукорлић", која ће имати три мандата.

Зукорлић: СПП жели суштинско учешће у Влади Србије

Лидер Странке правде и помирења Усаме Зукорлић изјавио је да та странка жели "суштинско учешће" у Влади Србије, у корист свих који су гласали за њих, додајући да им је циљ да решавају питања која се тичу свих верских и националних заједница.

"Отворили смо разговоре да наставимо да будемо део власти са врло значајнијим учешћем у влади", казао је Зукорлић новинарима испред Председништва након састанка Вучићем, који је трајао око сат времена.

Како каже, за ту странку су многа министарства занимљива, а прихватиће сваку понуду која ће подразумевати и омогућити им да реализују програм Странке правде и помирења.

"Разговарали смо о бројним опцијама, све је на столу, а у наредном периоду ће се знати више. Ми смо заинтересовани за бројне позиције, како по дубини, тако и у врху власти Србије", казао је Зукорлић.

Додаје да су са председником разговарали и о пројектима, јер су у коалицији са СНС-ом и желе да наставе све оно што су започели у протеклом мандату, али и да започну неке нове важне пројекте за Рашку област.

"Упечатљиво је озбиљно стремљене власти, а и председник нам је пренео информацију, да се за Санџак планирају озбиљни, конкретни пројекти који ће допринети подизању стандарда становништва. Могу се радити разни пројекти на територији Санџака, али ништа не може подићи стандард као ауто-пут или Клинички центар, и пројекти попут тог", казао је Зукорлић.

Жигманов: Спремни смо за улазак у владу, ако буде консензуса

Председник Демократског савеза Хрвата у Војводини и представник коалиције "Заједно за Војводину" Томислав Жигманов изјавио је, након консултација са председником Александром Вучићем, да постоји спремност да они уђу у будућу владу, уколико се, како је рекао, пронађе консензус о "питању вредносне, програмске и позиције евентуалних представника хрватске заједнице у тој влади".

Како каже, за то је потребно да се види у ком правцу ће Србија ићи и на који начин и у којем сегменту ће као представници једне политичке странке бити у прилици томе да доприносе.

Према његовим речима, председнику су исказали спремност да желе да буду део институција у којима се одлучује, да желе да дају допринос развоју Србије, као и да буду део институционалног оквира за решавање изазова и потреба припадника хрватске заједнице, али и других мањина.

"Исказали смо наду да можемо бити субјект који ће доприносити у неком посредном смислу и нормализацији хрватско - српских односа", казао је Жигманов.

Каже да конкретно није било речи о "већини или мањини", већ да су разговарали само о начелним стварима, односно о платформи која ће укључивати представнике националних мањина.

Председнику су, каже, пренели политичку платформу, као оквир њиховог вредносног и идеолошког садржаја, када је у питању положај Србије као њихове домовине, као и како они разумеју разрешење одређених политичких изазова.

"Председник је показао велики интерес када су у питању наши ставови, исказао је одређена очекивања и визију онога што мисли да би требала бити политика будуће владе, а нас је охрабрила чињеница што је говорио о томе да је будућа влада могућа као влада која ће укључити представнике националних заједница у свој састав", рекао је Жигманов.

Он је навео и да су се одазвали на разговоре са председником, јер је ДСХВ посвећен демократским стандардима и поштовању демократских институција. 

Камбери: Приоритет нам је имплементација наших захтева 

Представник Коалиције Албанаца долине Шаип Камбери изјавио је након разговора са председником Вучићем, да тој листи није приоритет да буде у влади, већ је за њих важно да се ради на имплементацији захтева из плана од седам тачака, који је, каже, влада прихватила 2013. године.

По завршетку састанка, Камбери је новинарима на Андрићевом венцу рекао да пети пут долази на консултације код председника Републике о формирању нове владе, те да су захтеви коалиције, каже, остали стари.

"Наш захтев је и данас уручен председнику да се ради на плану од седам тачака њене реализације, с обзиром да је тај план још 2013. прихваћен од Владе Републике Србије, а кључна тема тог плана јесте економски развој, интеграција Албанаца у државне институције, питање диплома које су непризнате, питање пасивизације агресије, питање употребе увредљивих израза у односу на Албанце, посебно од пежоративног термина Шиптар. Ту су нека кључна питања која значе живот нашим људима", истакао је Камбери.

Према његовим речима, ни интерес ни приоритет коалиције није да буде део нове владе, већ интеграција на нивоу локалних и регионалних институција.

"Наш захтев је да се са интеграцијом крене одоздо, не са врха владе", рекао је Камбери и као пример навео државни болницу у Врању где од 700 запослених, тврди, нема ниједног Албанца.

На питање новинара шта је председник Вучић понудио на те захтеве, Камбери је навео да није понудио ништа, већ је саслушао шта имају да кажу.

"Ми смо тражили од председника да се лично заложи за што брже остварење тачака тог плана, видећемо шта ће бити. Оно што желимо да покажемо нашим доласком јесте наша конструктивност и понуда да будемо партнери у решавању проблема са којима се људи суочавају тамо доле. Ово је тренутак да се нешто конкретно уради за људе доле или ће нам сви људи отићи", напоменуо је Камбери.

Камбери је дошао у зграду Генералног секретаријата председника Републике на Андрићевом венцу неколико минута пре 9 сати, за када је и био заказан први састанак.

На разговор је данас била позвана и СДА Санџака, али је та странка одлучила да се не одазове позиву.

Вучић ће наставити консултације и у наредна три дана.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво