Читај ми!

Вучић позвао Северну Македонију да размисли о француском предлогу за решавање спора са Бугарском

Председник Александар Вучић изјавио је у интервјуу телевизији Сител, поводом француског предлога за решавање спора Северне Македоније са Бугарском, да Скопље не треба да одбаци европски предлог пре него што добро размисли о националним интересима.

Александар Вучић је телевизији Сител рекао да Северна Македонија треба да води своју земљу напред, да је добро бити на европском путу и отварати могућности за привлачење инвестиција, преноси агенција МИА.

"Шта је за вас алтернатива? Питаће Бугаре за нешто, питаће друге за нешто друго. Увек ће се наћи нешто. Али гурајте своју земљу напред. На крају крајева, да ли ће неко отворити кластер више или кластер мање није суштинско питање, није ни најважније. Али добро је бити на европском путу, добро је отворити могућности за привлачење инвестиција. То је важно, то је добро", рекао је Вучић.

Како преноси МИА, Вучић је  рекао и да сматра да, иако постоје препреке на европском путу, оне треба да се решавају и уклањају једна по једна.

Оценио је да Скопље не треба да одбаци европски предлог пре него што добро размисли о националним интересима.

У Северној Македонији синоћ је одржан пети протест опозиције против француског предлога за решавање спора са Бугарском, која сматра да је пре почетка преговора ЕУ са Скопљем потребно решити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев.

Софија настоји да заустави захтеве да се Македонцима у Бугарској призна статус националне мањине, иако у Северној Македонији, према резултатима пописа објављеним у среду, живи око 3.500 Бугара.

Француски предлог резултат је дипломатске иницијативе, коју је крајем прошле године покренуо председник Емануел Макрон.

Неколико месеци касније, Скопље и Софија су добили нацрт споразума, према којем би две стране пристале на договор, након чега би била одржана прва међувладина конференција ЕУ и Северне Македоније.

Наредна, пак, била би заказана тек пошто би бугарска мањина била уписана у устав Северне Македоније.

Остала питања, према том плану, била би решавана током преговора ЕУ и Северне Македоније.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво