Читај ми!

Европски парламент гласа о извештају о Србији

Посланици Европског парламента ће у подне на пленарној седници у Стразбуру гласати о овогодишшњем извештају о Србији којим се изражава подршка будућем чланству Србије у ЕУ, али уз захтев да поред владавине права и нормализације односа са Приштином усклађивање са санкцијама Русији буде кључни елемент који ће одређивати укупан напредак Србије на путу приступања.

У тексту извештаја аманданима је убачено и да се од "Србије и Косова очекује потписивање правнообавезујућег споразума о нормализацији односа заснованог на међусобном признању", што је први пут да се међусобно признање помиње у званичном документу ЕУ институције као потребно решење дијалога Београда и Приштине.

Европски парламент је посвећен приступању Србије Европској унији и то је непромењив став, рекао је известилац тог тела за Србију уочи седнице на којој би требало да буде усвојен извештај о нашој земљи.

Поручио је да се пред Србијом налазе изазови као и на почетку приступних преговора - борба против организованог криминала, побољшање изборних услова и медијског окружења и друге реформе.

Коментаришући актуелну геополитичку ситуацију, каже да Унија мора да се увери да је за Србију стратешки приоритет да крене ка Европи.

Члан мађарског Фидеса Андор Дели оценио је да последњи извештај Европског парламента о Србији садржи неприхватљива претеривања за која каже да ће кочити процес придруживања нарушити кредибилитет Уније.

Поручио је да Србија заслужује више подршке и разумевања.

Европски комесар за ванредне ситуације Јанез Ленарчић рекао је да Европска унија очекује да српске власти учине опипљив напредак у владавини права и дијалогу са Приштином, као и да ће те две тачке одредити брзину преговора Србије о чланству у Унији, док је Виола фон Крамон позвала званични Београд да се јасно окрене ка Европској унији.

У извештају се од Србије и тзв. Косова очекује потписивање правнообавезујућег споразума о нормализацији односа заснованог на међусобном признању. То је први пут да се међусобно признаје помиње у званичном докумету европске институције.

У тексту извештаја похваљује се напредак који је у Србији постигнут у развоју функционалне тржишне економије, као и према сарадњи коју Србија показује у управаљању миграцијама.
Усвојен на пленаром заседању, извештај Европског парламента добија форму резолуције која није правнообавезујућа, али представља политичке смернице за земљу у процесу евроинтеграција.

Известилац за тзв. Косово у Европском парламенту Виола фон Крамон позвала је владу у Приштини да спроведе пресуду Уставног суда о враћању имовине манастиру Високи Дечани и да покаже да нема селективан приступ када је реч о примени владавине права. 

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво