Читај ми!

Билчик: Србија да иде ка ЕУ, а не у страну

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик каже да је ЕП посвећен приступању Србије ЕУ, као и да је то јасан и непромењен став. Време је за Србију да крене ка ЕУ, а не у страну, наглашава Билчик.

Владимир Билчик поручује да Европски парламент инсистира на томе да се кредибилна перспектива проширења заснива на политичкој вољи, одрживим напорима и неповратним реформама у свим областима, посебно у владавини права и посвећености европским стандардима и вредностима.

"Укупна брзина напретка Србије ка ЕУ зависи од владавине права, пуног усклађивања са спољном и безбедносном политиком ЕУ, укључујући и санкције против Русије. Ово нису новости за наше партнере у Србији", поручио је Билчик.

Говорећи пред Европским парламентом, који би сутра требало да усвоји извештај о Србији, Билчик је навео да се пред Србијом налазе изазови који су "били присутни и на почетку приступних преговора", а који се тичу борбе против организованог криминала, побољшања изборних услова и медијског окружења, те напретка Србије на путу евроинтеграција.

Билчик је поздравио објављивање званичних резултата избора у Србији, али и указао на то да је у ситуацији великих геополитичких преокрета, социјално-економских проблема у Европи и рата у Украјини Србија без Владе и да је изгубљено значајно време за доношење стратешких одлука.

"ЕУ приступање је стратешки приоритет Србије. Морамо да видимо де се тако и третира од стране политичке елите у Србији. Време је за Србију да крене ка ЕУ, а не у страну", поручио је Билчик.

Известилац ЕП за Србију је похвалио напредак земље у процесу усвајања уставних амандмана, као и корак напред учињен на априлским изборима који ће водити ка националном парламенту са више плурализма.

"Постоји јасан пут за напредак Србије на ЕУ путу. Лопта је сада у рукама новог руководства и нове Владе", закључио је Билчик.

"Србија показала посвећеност ЕУ вредностима"

Европски комесар за ванредне ситуације Јанез Ленарчић поздравио је објављивање коначних резултата избора у Србији и поручио да је Европска комисија опредељена да ради са новим српским руководством и Владом на даљим корацима у приступању земље ЕУ.

"Напредак који је Србија направила у процесу реформи дозволио нам је отварање првог клaстера од четири поглавља који се односи на Зелену агенду и одрживо повезивање. То је важан сигнал за Србију који потврђује да ЕУ позитивно одговара на напредак у реформама, али то шаље и важну поруку појачаног ангажмана ЕУ на Зеленој агенди што је на добробит свих грађана", поручио је Ленарчић.

Он је пред посланицима Европског парламента позвао на наставак реформског моментума у Србији и изнео очекивања ЕК да ће Београд показати опипљиве резултате, посебно у области владавине права, као и у дијалогу са Приштином.

"Обе тачке су од суштинске важности и одредиће укупну брзину напретка Србије на путу приступања ЕУ", каже Ленарчић.

Пред дебату о извештају о Србији у Европском парламенту, Ленарчић је указао да Србија мора да убрза и продуби реформе у области независности правосуђа, борбе против корупције и организованог криминала, слободе медија и решавања ратних злочина пред домаћим судовима.

Ленарчић је поздравио и недавни споразум о мапи пута за спровођење договора о енергетици између Београда и Приштине.

"У тренутном геополитичком контексту Србија је показала своју посвећеност ЕУ вредностима усклађујући се са ЕУ декларацијама и подржавајући релевантне УН резолуције о Украјини. Сада очекујемо од Србије да настави да показује ову посвећеност и убрза напоре у усклађивању са спољном и безбедносном политиком ЕУ, укључујући декларације и рестриктивне мере, а у складу са ЕУ–Србија преговарачким оквиром", закључио је Ленарчић.

Европски комесар је нагласио важност смањивања зависности Србије од руског гаса и поручио да ће ЕУ, као "најважнији политички и економски партнер Србије наставити да подржава економски опоравак земље и помоћи у обезбеђивању енергената и хране".

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво