Читај ми!

Курти о нацрту безбедносне стратегије: Тражићемо чланство у НАТО-у и ЕУ

Приштинске власти усвојиле нацрт безбедносне стратегије за период до 2027. године. Као главни циљ наводе чланство у НАТО, а као изазов "потпуно интегрисање" севера КиМ.

Председник привремених приштинских институција Аљбин Курти је рекао да је нацрт стратегије израђен у сарадњи и блиској консултацији са свим институцијама, а посебно са онима из области безбедности.

"Прошла је процес интерних и екстерних консултација, укључујући и представништва земаља Квинте и других пријатељских земаља", рекао је Курти.

Према његовим речима, стратешки циљ "Косова је чланство у НАТО-у и Европској унији као предуслови за безбедност и одрживи развој".

"У том правцу, Косово ће се пријавити за програм партнерства за мир и чланство у Јадранској повељи као и за друге регионалне безбедносне механизме. Истовремено, Косово ће аплицирати за статус кандидата и спровести неопходне реформе за интеграцију у Европску унију", рекао је Курти.

Нацрт стратегије би требало да прође скупштинску процедуру, а медији наводе да је то друга безбедносна стратегија приштинских власти од једностраног проглашења независности, у фебруару 2008. године.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво