Читај ми!

Старовић: Подршка Петера Стана Аљбину Куртију несхватљива и нема утемељења у споразуму

Државни секретар Министарства спољних послова Немања Старовић наводи за РТС да је за њега несхватљив начин на који је портпарол ЕУ Петар Стано интерпретирао најаве Аљбина Куртија у вези са регистарским таблицама и личним документима, тиме што је оправдао Kуртијеве најаве без основног познавања споразума. Та интерпретација да Курти наводно има право да приморава Србе да се одрекну регистарских таблица на име Косовске Митровице и других градова на Косову и Метохији, те да морају да приступе њиховој замени увођењем "РКС" таблица апсолутно не стоји и нема своје утемељење у споразуму, указује Старовић.

Влада у Приштини увела је реципроцитет за особе које са личном картом издатом у централној Србији улазе на Косово и Метохију, затим понудила је могућност пререгистрације возила са српских на локалне – "РКС" таблице, а одлучила је и да се настави са применом стикера за регистарске аутомобилске таблице.

У изјави писаној за Танјуг, портпарол ЕУ је рекао да "према споразумима из дијалога о слободи кретања из 2011. и 2016. године, Косово има право да постепено укине КМ таблице". 

Немања Старовић наводи за РТС да је за њега несхватљив начин на који је све ово што се дешава и те, како каже, "злокобне најаве Аљбина Куртија" интерпретирао портпарол ЕУ Петар Стано – на неки начин оправдавајући те Куртијеве најаве.

"Та интерпретација да Курти наводно има право да приморава Србе да се одрекну регистарских таблица на име Косовске Митровице и других градова на Косову и Метохији, те да морају да приступе њиховој замени увођењем 'РКС' таблица апсолутно не стоји и нема своје утемељење у споразуму. У крајњој линији приштинске власти су једнострано укинуле могућност пререгистрације на такозване КС таблице, које су статусно неутралне", истиче Старовић.

Указује да иза ове одлуке има више димензија, прва је та што је, како каже, Аљбин Курти  схватио да му се, нажалост, једнострани потези исплате. 

"Насиље над Србима које је спровођено у септембру прошле године, управо везано за покушај отимања регистарских таблица и увођења некаквих такса за њихову замену. Затим у октобру насиље над Србима на северу КиМ, када је Срећку Софронијевићу, цивилу, пуцано у леђа. У јануару ове године Срби на КиМ су спречени да учествују на референдуму који је расписан апропо уставних промена и 3. априла Срби су спречени да учествују на парламентарним и председничким изборима које је расписала Република Србија", подсећа Старовић.

"Из Kвинте ветар у леђа агресивним амбицијама Приштине" 

Указује да Курти није сносио никакве последице због тих једностраних потеза.

Према његовим речима, део западне међународне заједнице куражи Kуртија и није тајна да поједине чланице Kвинте дају ветар у леђа агресивним амбицијама Kуртија, који се због тога представља као верни слуга политике Запада коме је све дозвољено, па и брутално насиље против Срба које припрема.  

"Сваки пут имали смо имали одређену реторичку осуду од Квинте и држава чланица ЕУ, али та осуда није била ни на који начин консеквентна, никакве последице Аљбин Курти није сносио због таквих једностраних потеза, а колико се узбудио због тих критика које долазе од политичког запада можемо видети по чињеници да претходних дана на телевизијама на КиМ емитује спотове у којима се хвали некаквим својим успесима и достигнућима – тиме што је, на пример, спречио Србе да гласају", истиче Старовић.

Старовић каже да је то устаљени образац понашања Приштине јер сваки пут када се приближимо томе да се створи међународни консензус о томе да је неопходно да Албанци на KиМ спроводе споразуме, укључујући и споразум о Заједници српских општина, Приштина отвори неко ново жариште и теме којима треба да се бавимо како бисмо "гасили ватре које потпаљују", а све са циљем како би коначно њихово испуњење обавеза пало у други план.

И трећа димензија, додаје он, која се чини најозбиљнија и најопаснија је овако деловање Аљбина Куртија са јасном најавом насиља које ће да изазове према Србима до 1. октобра ове године.

"Он, дакле, свесно иде у правцу једне ескалације, рачунајући да му геополитичке околности негде иду на руку, да ће изазивање насиља према Србима, провоцирање Републике Србије довести њега у ситуацију да шта год учини да ће велике светске силе које су заправо и спонзори такозване косовске независности по некаквом унапред дефинисаном обрасцу раширити некакав сигурносни кишобран изнад Приштине и омогућити им да испод њега на један насилан начин спроводе своје партикуларне циљеве, који се огледају у спровођењу насиља према Србима и жеље да се српски проблем на КиМ реши тако што тамо Срба више тамо бити неће", каже Старовић.

Указује да ми тога морамо бити свесни, и зато наше реакције, истиче он, морају бити крајње промишљене и у исто време одлучне како не бисмо дозволили да се такав сценарио реализује.

"Не треба да устајемо од преговарачког стола јер бисмо себи пуцали у ногу" 

Старовић је навео да дијалога у суштинском смислу нема и неће га бити, али да ми не треба да устајемо од преговарачког стола јер бисмо сами себи пуцали у ногу.

"Не видим каква би садржина дијалога могла да буде, о чему можемо да разговарамо када Приштина спроводи агенду једностраних потеза", рекао је Старовић и нагласио да је Београд за очување мира и стабилности и да се у тим оквирима мора тражити решење.

Старовић је навео и да је несумњиво да се појачава притисак који иде у правцу пет држава чланица ЕУ како би промениле свој став и одлучиле да признају албанску сецесију.

Kако је нагласио, ни у једном документу се не помиње узајамно признање, а уколико би се тако нешто поставило као услов, то би било неприхватљиво за Београд и наш одговор би био јасан.

"ЕУ нема мандат да води преговоре који би за циљ имали међусобно признање. Уколико ЕУ жели да промени свој мандат, нека га врати Генералној скупштини УН и да процес крене из почетка. Није прихватљиво да се правила игре мењају док траје утакмица", закључио је Старовић.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво