Читај ми!

Србија и Мађарска потписале споразум о граничној контроли

Споразум влада Србије и Мађарске којим се регулише гранична контрола у друмском, железничком и водном саобраћају потписан је у Суботици, а потписивању су присуствовали министар спољних послова Србије Никола Селаковић и министар спољних послова и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто.

Никола Селаковић је на конференцији за новинаре после церемоније потписивања рекао да су односи две земље без преседана у модерној историји, за шта велику заслугу имају председник Александар Вучић и председник мађарске владе Виктор Орбан, који су својим личним односом пријатељства, а као двојица озбиљних државника, успели да односе Србије и Мађарске и српског и мађарског народа изведу на пут јаког пријатељства.

"Измене и допуне споразума ће у великој мери доприносити смањењу гужви на нашим граничним прелазима којe постоје", рекао је Селаковић.

Објаснио је да је потписивање споразума условљено и развојним пројектом између Мађарске и Србије – изградњом брзе пруге која ће повезати Београд и Будимпешту.

"Подсећам да је 10. јуна потписан меморандум о разумевању о наставку сарадње у области енергетике, који подразумева складиштење 500 милиона кубних метара гаса у Мађарској, што ће Србији омогућити да у периоду од 1. октобра ове до 1. априла наредне године, лакше пролази кроз енергетску кризу", истакао је Селаковић.

"Србија и Мађарска озбиљно продубиле економску сарадњу"

Селаковић је рекао и да је са Сијартом разговарао и о даљем развоју економске сарадње, као и ангажовању на инфраструктурним пројектима, регионалној сарадњи и глобалним питањима.

Како је додао, након прошле године, у којој је забележена трговинска размена између Србије и Мађарске од око 2,3 милијарде евра, ове године у првих пет месеци размена је већ достигла око 1,8 милијарди евра.

То је, како је објаснио, последица повећане цене енергената, али и досадашњих озбиљних инвестиција Мађарске у Србији.

Селаковић је оценио да су Србија и Мађарска у овој години озбиљно продубиле економску сарадњу која је, у односу на прошлу која је била рекордна, достигла још виши ново.

"Користим и ову прилику да драгом пријатељу Сијарту захвалим и на његовом личном ангажману по питању охрабривања мађарских инвеститора да долазе у Србију, да овде улажу свој капитал и тако доприносе нашем економском расту и развоју. Мађарска је заузела четврто место као наш најважнији трговински партнер", навео је Селаковић.

Шеф српске дипломатије захвалио је министру Сијарту и премијеру Орбану на томе што подржавају европски пут Србије и на порукама да, из перспективе Мађарске, Србија треба одмах да постане чланица ЕУ.

Сијарто: Ново поглавље пријатељства

Петер Сијарто је изразио задовољство због чињенице да Мађарска и Србија свакога дана исписују нова поглавља пријатељства, што се огледа и у готово удвострученој трговинској размени у првој половини ове године.

"У првој половини ове године удвостручили смо трговинску размену између две земље, за 117 одсто. Највећи подухват је модернизација пруге Београд–Будимпешта. Радови ће код нас почети 1. августа, што значи да ћемо морати да одредимо нови гранични прелаз за железнички саобраћај, где ћемо моћи да обезбедимо међународни промет робе", рекао је Сијарто.

Према његовим речима, данас половина гаса који Мађарска добија долази из Србије и то је још један од одличних резултата сарадње.

Сијарто је сматра да се Европа суочава са једном веома озбиљном енергетском кризом, те подсетио да су Мађари и Срби имали подухват у погледу снабдевања енергентима.

"Ми смо имали један подухват у снабдевању енергентима, јер смо обезбедили да природни гас који набављамо из Русије, безбедно може да се транспортује све до Србије, односно даље до Мађарске. Данас практично дневно, половина гаса који Мађарска добија долази из Србије, што је негде око 16,4 милиона кубних метара. Јуче смо постигли рекорд у том погледу", казао је Сијарто.

Истакао је и да ће железнички робни промет пролазити кроз ГП Реске, где ће се обављати и гранична контрола у међународном железничком саобраћају.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво