Читај ми!

Пријем у Амбасади САД, Хил поручује: Желимо да будемо пријатељи Србији

САД желе да буду пријатељи и партнери и, у зависности од опредељења Србије у будућности - савезници, поручио је амерички амбасадор у Београду Кристофер Хил на пријему поводом Дана независности САД.

Традиционалним пријемом у резиденцији америчког амбасадора на Дедињу обележен је национални празник САД, Дан независности, у знак сећања на 4. јул 1776. године када је у Филаделфији објављена Декларација о независности.

На почетку церемоније, амерички маринци свечано су предали заставу САД амбасадору Хилу, који је организатор свечаности, заједно са супругом Џули.

Уследило је интонирање химни САД и Србије, које су прошле године обележиле 140 година дипломатских односа.

У обраћању званицама, амбасадор Хил поручио је да САД желе да буду пријатељи и партнери Србији и, у зависности од опредељења Србије у будућности - савезници.

"Наши пријатељи у Србији желимо да вас боље разумемо и да слушању посветимо бар исто онолико времена као и причању. Радујемо се изградњи дуготрајних односа заснованих на вредностима које су нам заједничке и на заједничким интересима. Желимо да будемо пријатељи, желимо да будемо партнери и, у зависности од ваших опредељења у будућности, желимо да будемо савезници", рекао је Хил. 

Приметио је чињеницу да нас Атлантски океан не раздваја него спаја и поручио да треба да будемо толерантни према ономе у чему се разликујемо, да просвећено и отвореног ума превазилазимо предубеђења из прошлости и, најбитније, да гледамо напред.

Нагласио је да Дани државности обично означавају неки датум важан за оснивање државе, а да је то у случају САД 4. јул 1776. када је у Филаделфији пре 246 година потписана Декларације о независности.

Истакао је да је Декларација о независности увела концепт људских права која је немогуће одузети јер смо са њима рођени.

"Демократија из народа, од народа, за народ је данас на удару у многим земљама. Нажалост, такав је свет у којем живимо. А од оног врелог летњег дана у Филаделфији пре скоро два и по века и САД су правиле грешке, али нема сумње и да смо неке ствари урадили како ваља. За милионе људи на овој планети ми смо у ствари постали светионик слободе, инспирација и извор спокојства и мудрости, па и решавања проблема. Није лако испунити таква очекивања нити смо ми баш изабрали ту улогу", рекао је амбасадор.

Све присутне је позвао да наздраве заједничкој српско-америчкој будућности.

Прослави присуствују председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, председник скупштине Ивица Дачић, патријарх Порфирије.

Међу осталим званицама су и министарке Маја Гојковић, Гордана Чомић, Дарија Кисић Тепавчевић, Зорана Михајловић, Јадранка Јоксимовић, као и министри Ненад Поповић, Небојша Стефановић, Синиша Мали, затим директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, представници институција, верских заједница, опозиције, дипломатског кора...

Иначе, ово је први пријем за Дан независности који организује амбасадор Хил који је у Србију стигао пре три месеца. 

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво