Читај ми!

Видовданска свечаност у Председништву, уручена одликовања заслужним грађанима

У Палати "Србија" одржана је свечаност поводом доделе Видовданских одликовања и ступања на дужност председника Републике у другом мандату. За истакнуте заслуге орден су добили академици, редитељи, глумци, спортски тренери и други. Међу одликованима и бивши јапански премијер Шинзо Абе.

Свечани пријем поводом Видовдана и ступања на дужност председника Републике Србије Александра Вучића одржан је у Палати "Србија".

По протоколу, председник је на свечаност дошао са супругом Tамаром Вучић.

После интонирања химне и говора председника, додељено је ордење појединцима и институцијама за истакнуте заслуге.

На столу су била 32 ордена, међу којима и орден Републике Србије на ленти. Тај орден је добио јапански премијер Шинзо Абе, због, како се наводи, очувања пријатељских односа и побољшања односа две земље.

Ту су и Карађорђева звезда првог, другог и трећег степена, затим медаља за заслуге и за храброст.

Међу одликованима су и академик Василије Крестић, затим спортисти као што су селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси, селектор кошаркашке репрезентације Светислав Пешић, глумац Милош Биковић, британски глумац Рејф Фајнс, оперски певач Андреа Бочели, затим фадо певачица Мариза, али и двојица ватрогасаца који су спасили трогодишње дете из шахта пуног воде.

Видовданска одликовања се додељују за изузетне заслуге и дела од великог значаја. Установљена су још 2009. године доношењем закона о одликовањима Републике Србије.

Александар Вучић је 31. маја, на свечаној седници у Скупштини, положио заклетву, чиме је Србија и званично добила новог шефа државе.

Вучићу је ово други председнички мандат.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво