Читај ми!

Грубјешић: Ништа нисмо добили од Брисела, ништа није понуђено

Србија без нових кластера, БиХ без статуса кандидата, Скопље и Тирана ни на старту преговора - епилог је јучерашњег самита ЕУ - Западни Балкан. Председница Центра за спољну политику Сузана Грубјешић каже да регион није ништа добио, а ништа му није ни понуђено. Надам се да је ово последњи пут да се овако нешто дешава и да на крају године можемо да очекујемо то чувено убрзање, што би било једино праведно након свих ових година, каже Грубјешићева.

Председница Центра за спољну политику Сузана Грубјешић у разговору за РТС оцењује да је добро што су у Бриселу заједнички наступили председник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније Еди Рама и Димитро Ковачевски.

"Било би још боље да је цео регион говорио једним гласом, такав приступ би имао више ефеката, али је јако добро што су Србија, Албанија и Северна Македонија заједно натупиле, изразиле ставове и незадовољство развојем и резултатима Самита у Бриселу", рекла је Грубјешићева.

Подсећа да ни овај пут Западни Балкан није добио ништа, а ништа ново му није ни понуђено.

"Ја се надам да је ово последњи пут да се овако нешто дешава и да на крају године можемо да очекујемо то чувено убрзање, како за појединачне земље, тако и за регион у целини. То би било једино праведно након свих ових година", рекла је Сузана Грубјешић.

Србија је већ неко време спремна за отварање кластера 3, међутим, он ни овај пут није отворен.

"Јасно је да кластер 3 није отворен због неусаглашавања са рестриктивним мерама (санкцијама Русији), нема дилеме због чега га нису отворили. Тај проблем, наше неусклађивање са заједничком спољно безбедносном политиком и пристисци о којима је Вучић говорио неће престати. То ће бити посао за нову владу која мора да донесе неке одлуке", истиче Сузана Грубјешић.

Коментаришући одлагање избора у Великом Трновцу, Грубјешићева је рекла да је то последица измењених изборних закона  и да сада гледамо последице тога.

"Није се довољно размишљало шта може све да се догоди после таквих измена", рекла је председница Центра за спољну политику.

Хоће ли децембар донети добре вести 

До наредног самита у децембру биће јасније ли ће се формирати европолитичка или геополитичка заједница, што је и ноћас било тема Самита.

Када бисмо били део таква заједнице то би ипак био неки помак, сматра Грубјешићеваи подсећа на то колико је Србија дуго у чекаоници Европске уније.

"То је нешто више од овога што сада имамо, треба да се прикључимо ако буде формирана и фазно да пиступамо, али да у свакој фази добијамо нешто што сада немамо, приступ европском тржишту, фондовима, да грађани осете корист у свакој етапи", истиче Сузана Грубјешић.

Украјина и Молдавија су јуче добиле статус кандидата, што је била политичка одлука.

"Одлука је политичка и у том смислу историјска јер се до сада по другим, техничким, и рекла бих експертским мерилима одлучивало. Сада је ЕУ показала да може и овако. Процес проширења је и политички и геополитички процес", навела је председница Центра за спољну политику Сузана Грубјешић.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво