Читај ми!

Вучић, Рама и Ковачевски ипак иду на самит у Бриселу

Након детаљних и свеобухватних консултација са сарадницима и члановима влада, Александар Вучић, Еди Рама и Димитар Ковачевски донели су одлуку о заједничком одласку на самит ЕУ – Западни Балкан.

У данашњем разговору председника Србије Александра Вучића, премијера Албаније Едија Раме и премијера Северне Македоније Димитра Ковачевског, размотрене су околности везане за учешће на предстојећем самиту ЕУ – Западни Балкан, који ће се одржати сутра у Бриселу, саопштено је из кабинета председника.

"Након детаљних и свеобухватних консултација са сарадницима и члановима влада, лидери три земље донели су одлуку о заједничком одласку на самит, при чему су усаглашени и принципи који ће представљати главну окосницу разговора са бројним званичницима Европске уније", наведено је у саопштењу.

Истиче се да ове три земље доследно заступају интересе својих грађана и целог региона Западног Балкана на свим релевантним међународним форумима.

"Одлука о учешћу и заједничком приступу на самиту у Бриселу представља још један корак у борби за напредак наших земаља, али и јасан сигнал да и поред бројних препрека, настављамо да дајемо конструктиван допринос на путу ка евроинтеграцијама", саопштено је из Председништва. 

Еди Рама се огласио на Твитеру. "Присуствоваћемо састанку Европског савета. Неће се много тога чути о нама, али ћемо тражити да будемо саслушани када је реч о идеји нове европске политичке заједнице коју подржавамо, о Отвореном Балкану који шири дух Европе и о чињеници да смо таоци Бугарске, која покушава да га уништи", навео је Рама на Твитеру.

Димитар Ковачевски је на Фејсбуку навео да ће, ако се не обезбеди напредак процеса европских интеграција, то бити озбиљан проблем и удар на кредибилитет Европске уније на Балкану.

Рекао је и да Северна Македонија има доказане пријатеље у земљама чланицама ЕУ: "То су земље које гледају у будућност, за разлику од прошлости, и од којих ми, Албанија, али и регион имамо пуну подршку у испуњавању стратешког циља – чланства у ЕУ."

Лидери шест земаља региона позвани су на састанак са челницима Европског савета који би требало да буде одржан сутра пре почетка редовног јунског самита Уније, на којем ће се разговарати о проширењу. На самиту за Србију неће бити отварања ниједног кластера.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво