Читај ми!

Шолц у Београду: Кључне теме – Украјина, економија, Берлински процес, дијалог са Приштином

Немачки канцелар Олаф Шолц долази у прву посету Београду од ступања на функцију. Дописник РТС-а из Немачке Ненад Радичевић навео је да немачки медији оцењују да Шолцова посета означава почетак краја седења на две столице за Србију и да се на данашњем састанку очекују тешке теме.

Дописник РТС-а из Немачке Ненад Радичевић рекао је да су се немачки медији определили да посету Олафа Шолца Београду опишу кроз интервју председника Србије РТС-у од пре неколико дана.

"Немачки јавни сервис АРД, односно њихово дописништво за Југоисточну Европу, истиче да ли је ово заправо почетак краја седења на две столице за Србију и истиче бројне цитате тога да Србија, како кажу, очекује тешке теме, када је у питању данашњи разговор канцелара и председника Србије", рекао је Радичевић.

Шолц ће, навео је Радичевић, прво отићи у Приштину и да ће посетити немачке војнике који су стационирани на Косову и Метохији, након чега ће доћи у Београд, а за сутра је предвиђена посета Солуну.

Радичевић је оценио да Олаф Шолц жели да удахне нови живот дијалогу Београда и Приштине, што се, како је навео, видело и у току Вучићеве посете Берлину.

"Његов циљ је да ту врсту препреке за европске интеграције Западног Балкана, ако не уклони, а оно да почне да се уклања тај проблем. Друго, сасвим сигурно ће други сегмент бити питање стабилности у БиХ и њене целовитости, будући да, иако то можда овде није у фокусу, у Немачкој је и те како у фокусу то како одржати стабилност у БиХ, односно, како они наводе, како обуздати сецесионистичке тежње Милорада Додика", навео је Ненад Радичевић.

Дописник РТС-а из Немачке рекао је да је Шолц као политичка личност веома благ и да његове изјаве блаже него што је можда иза затворених врата, а што се тиче одолевања увођењу санкција, оценио је да ће што дуже рат у Украјини буде трајао, за Србију бити теже да се одупре притисцима.

Немачка је Србији први спољнотрговински партнер, а слично је и када је реч о инвестицијама. Радичевић је истакао да ће фокус састанка бити и на Берлинском процесу и економском повезивању региона.

уторак, 16. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво