Читај ми!

Вучић: Ово је незаустављива иницијатива људи на Балкану

Председник Србије Александар Вучић истакао је на почетку састанка лидера иницијативе "Отворени Балкан" у Охриду, да је то иницијатива људи са Балкана и изразио уверење да ће је све више грађана Северне Македоније, Србије и Албаније, али и других земаља региона подржати. Домаћин Димитар Ковачевски поручио је да су земље на Западном Балкану у условима кризе и рата у Украјини међусобно упућене једна на другу. Рама: Немамо луксуз да окренемо леђа једни другима.

На Охриду се одржава самит регионалне иницијативе "Отворени Балкан". Уз осниваче Иницијативе, лидере Србије, Албаније и Северне Македоније, састанцима присуствују и представници Црне Горе и Босне и Херцеговине у својству посматрача.

"Ово је наша иницијатива, инцијатива људи са Балкана, оних који схватају да морају да се повезују и да морају сами да решавају проблеме. Све што смо радили, и у економији и све што је важно за грађане, одражава се у односима Северне Македоније, Србије и Албаније. Готово да немамо билатерална отворена питања, немамо никакавих захтева ни према коме, сем да будемо пријатељи и радимо у корист грађана", поручио је Вучић.

Посебно је захвалио европском комесару за проширење и суседску политику Оливеру Вархељију што је дошао на скуп да подржи иницијативу.

Истакао је да је "Отворени Балкан" иницијатива која је нешто незаустављиво, добра идеја, која ће имати све више присталица.

Вучић је изнео и свој предлог за јачање сарадње пред зиму:

"Важно је да формирамо радне групе одмах, или на следећем састанку за који предлажем да буде у јужној Србији пре великог самита који имамо и сајамских манифестација крајем лета у Београду. Да формирамо радне групе које ће да брину како да превазиђемо тешкоће у снабдевању намирницама, енергентима, да преживимо зиму. То је у највећем интересу наше три земље, али и целог Балкана."

Заједничка сарадња и напредак, указао је, једино је што нико не може да спречи, "већ зависи директно од нас".

"Оно што увек зависи од нас, то је како ћемо са комшијама да живимо, да разговарамо, хоћемо ли да им помогнемо, хоће ли они нама да помогну", рекао је Вучић.

У том смислу навео је да Србија очекује да стигну хеликоптери који су купљени за гашење пожара, а будући да нас чека топло лето, поручио је да ће Србија бити спремна да интервенише и помогне албанским и македонским пријатељима, док исто очекује и од њих, у неким другим областима.

"Ко ће брже и лакше то да уради ако не ми који живимо једни поред других", нагласио је Вучић.

Ковачевски: Упућени смо једни на друге на Западном Балкану

Премијер Северне Македоније Димитар Ковачевски изјавио је данас, на отварању самита Отворени Балкан у Охриду, да су земље на Западном Балкану у условима кризе и рата у Украјини међусобно упућене једне на друге.

Ковачевски је пожелео добродошлицу учесницима самита и истакао да је ово време великих изазова које тражи заједништво.

"Отворени Балкан" је наша задужбина за мир и већ је дао прве резулате за грађане и привреднике, пошто је транспорт убрзан, постоје посебне траке на границама и смањено је чекање камиона", истакао је он.

Ковачевски је рекао да је смењана бирократија и да сада постоји већ поверење свих држава.

"У условима рата и кризе ми смо упућени једни на друге и помажемо једни другима и циљ је да заједно идемо напред", поручио је премијер Северне Македоније.

Циљ је, каже, да се убрза кретање људи, робе, капитала, услуга и да повећамо конкурентност привреда и стандард грађана.

"Отворени Балкан" добио је подршку свих земаља Западног Балкана, додао је Ковачевски и нагласио да ће данас бити постигнути нови договори за признавање диплома, јединствено тржиште радне снаге да млади остану овде.

Истакао је да је "Отворени Балкан" аутохтона иницијатива коју су подржали сви народи.

"То је наша визија о Балкану, да је интегрисан и да мир и стабилност више нико не доводи у питање. Желимо више и инвестиција, тражимо да ЕУ подржи наш напор, иницијатива ће постати све атрактивнија. Абазовић и Тегелтија су ту, а позив стоји и за Косово, отворен је", навео је Ковачевски.

Рама: Посвећени смо будућности

Премијер Албаније Еди Рама поручио је да на Западном Балкану у условима рата у Украјини треба да разговарамо још отвореније, без тога да се притом уплашимо да можемо због тога имати више проблема, већ боље да се спојимо.

Рама је рекао да се први пут самит одржава у условима кризе и у условима рата, али да је то додатни разлог да се појача сарадња у региону.

"Нисмо чекали рат у Украјини да бисмо сазнали да између Србије и Русије постоје посебни односи и нисмо чекали рат у Украјини да бисмо сазнали да постоје историјске везе између Србије и Русије. Све смо то и пре тога знали, као и да постоји нерешен сукоб између Србије и Косова, али изабрали смо другу опцију баш зато што желимо да наставимо у будућност не затварајући очи пред проблемима који још нису решени, знајући да можемо да их решимо само ако се приближимо једни другима и схватимо колико смо битни једни другима", истакао је Рама.

Каже и да је одвратна реторика усмерена ка томе да се рат увезе из Украјине на Балкан.

"Рат у Украјини чини да иницијатива 'Отворени Балкан' буде још нужнија него што је била пре", истакао је албански премијер.

Рекао је да је 60 одсто људи у Албанији подржало "Отворени Балкан" и да раст извоза и зарада пољопривредника из Албаније, захваљујући сарадњи у оквиру "Отвореног Балкана", показује да нема корист од тога само Вучић или неко други, већ грађани.

Наводи да су албански земљорадници зарадили око 60 милиона евра од јануара до априла, што је дупло више него пре, захваљујући "Отвореном Балкану".

Немамо луксуз да окренемо леђа једни другима, истакао је Рама.

"'Отворени Балкан' нити је мој нити Вучићев, нити Коваческог, Абазовића, нити било кога другог, већ припада људима", поручио је Рама.

"Треба да се направи трајан мир између Србије и Косова. Не слажем се са Александром Вучићем око питања Косова, али решење је врло једноставно. Уместо да се несугласице претворе у конфликт, да се направи да се приближимо што више и разумемо између себе. И људи да буду свесни да је будућност много важнија од прошлости", истакао је Рама.

Навео је и да ће, шта год се дешавало у свету, Балкан остати где је и сада, као и што ће Србија остати где јесте, како је рекао, нећи отићи на другу планету, као ни друге балканске земље и да тога треба да будемо свесни.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво