Читај ми!

Вучић о разговору с Путином: Имаћемо веома повољну цену гаса, уговор на три године

Председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са руским колегом Владимиром Путином. Истиче да ће Србија имати веома повољну цену гаса, а уговор ће бити потписан на три године. Из Кремља је саопштено да су председници две државе разговарали телефоном о снабдевању Србије природним гасом и потврдили обострано расположење за јачање стратешког партнерства између Русије и Србије, навео је Кремљ. Двојица лидера су разговарала и о Украјини и Косову.

Александар Вучић је рекао да је јутрос имао добар разговор са руским председником и да су говорили о више различитих тема, а да је за Србију најважније то што су договорени главни елементи новог гасног споразума, који ће бити потписан на период од три године.

Каже да су ти елементи веома повољни за Србију и да ће формула која се до сада користитила остати иста, односно да ће цена бити веома повољна.

"Цена за гас биће 100 одсто према нафтној формули, што значи од 310 до 408 долара за хиљаду кубних метара гаса, то је цена за 2,2 милијарде кубних метара гаса, убедљиво најповољнија цена у Европи, остаје питање цене за додатне количине од 800 милиона кубних метара гаса, јер нам је повећана потрошња", навео је Вучић.

Након разговора је, каже, упутио писмо директору "Гаспрома" Алексеју Милеру, како би колико сутра разговарали о новим количинама гаса.

"Ако све реализујемо из договора са Путином имаћемо по питању снабдевања гаса сигурну зиму, а након разговора са Гаспромом о количинама моћи ћемо тачно да кажемо колико ће нас коштати просечан кубни метар. У овом тренутку то би било три пута мање, а зими ће то бити и 10-12 пута мање него што ће плаћати остали у Европи", рекао је председник током обиласка робних резерви у Београду.

Вучић је рекао да је и Путину објаснио да су због индустријског напретка Србији потребне веће количине гаса.

Председник Србије је рекао и да је са Путином разговарао и о даљој изградњи складишта гаса у Србији.

Изразио је захвалност руским партнерима на коректности.

Председници Србије и Русије су у новембру прошле године, приликом састанка у Сочију, постигли договор да ће цена руског гаса за наредних шест месеци бити 270 долара, односно остати иста, уз испоруку веће количине.

Актуелни споразум о испорукама руског гаса истиче 31. маја, а Вучић је раније најавио да ће током разговора с Путином покренути питања количина испорука гаса, као и његове цене. 

Александар Вучић и Владимир Путин су телефоном разговарали у априлу, када је Путин честитао Вучићу победу на председничким изборима.

Србија обезбедила довољне количине намирница

Вучић је током обиласка складишта робних резерви у Луци Београд рекао да су робне резерве пуне, а да ће наредни месеци бити искоришћени како би се обезбедиле додатне количине хране и енергената.

Прецизирао је да је ускладиштено 25.000 тона брашна само у робним резервама, а има, каже, и других места за чување, затим више од 54.000 тона пшенице, 94.000 тона кукуруза, 11,5 милиона литара уља, 11,4 милиона килограма пасуља, исто толико милиона килограма соли.

Вучић је истакао и да је у Београду мали део државних робних резерви, свега једна петнаестина онога што се налази у Лесковцу.

"Имајући у виду чињеницу да нас по питању хране и енергената очекују тешка јесен и веома тешка зима, желео сам да покажемо истински, домаћински однос и бригу за грађане Србије, да знају да увек могу да се ослоне на своју државу, да знају да гледамо унапред шта може да се догоди", рекао је Вучић истичући да чувају јавне финансије, како се не би угрозила стопа јавног дуга.

Још једном је истакао да је од пресудног значаја да се обезбеде довољне количине енергената и да ће се, у складу с тим, градити нова складишта за дизел и сирову нафту. Подсетио је да је Србија, у међувремену, обезбедила простор за закуп до 500 милиона кубних метара гаса у Мађарској, за наредне две или три године.

"Важно је да обезбедимо довољно угља, мазута и других енергената како бисмо имали топлу зиму, што неће бити лако ако се сукоб у Украјини настави", рекао је Вучић.

"Није лако водити самосталну политику"

На питање да ли очекује интензивирање притисака на Србију, након повољног разговора са Путином, и да ли ће се ти притисци пре свега одразити на КиМ, Вучић је одговорио да земља са тим притисцима живи сваки дан, јер је невероватна потреба свих да воде политику Србије, а, сви, приметио је иронично, најбоље знају каква та политика треба да буде.

"Докле ћемо моћи да издржимо водећи самосталну, независну, суверену политику, то није лако рећи, али није лако било ни пре 90 дана, па смо 90 дана успели смо да задржимо исти став као и првог дана избијања сукоба у Украјини", рекао је Вучић.

Навео је да ће се притисци пре свега тицати Косова и Метохије, да то питање не би остало као преседан.

"Зато што они хоће да кажу да то не може да важи и за друге, да је то случај 'суи генерис', и зато је важно Србију натерати да што пре направи споразум за Албанцима, ако је могуће пре свега о независности, јер би то решило све проблеме у будућим односима, и оснажило позицију запада према Русији", рекао је Вучић.

Са друге стране, истакао је да Србија нигде неће добити довољно разумевања, нити ће ико добро да разуме тежину позицију Србије.

"Зато је важно да чувамо нашу позицију, а до сада смо је сачували и издржали", рекао је Вучић.

Посао за део радника "Фијата" у новој немачкој компанији

Вучић је рекао да ће држава за део радника "Фијата" у Крагујевцу које буде отпустио "Стелантис" или сами напусте посао јер су незадовољни понуђеним условима, обезбедити посао у новој немачкој компанији у том граду.

На питање новинара шта ће бити са радницима Фијата у Крагујевцу, Вучић је рекао да треба имати у виду да не живимо у ери социјалистичког самоуправљања и да држава више не управља "Фијатом" у Крагујевцу, као ни "Фијат", већ конзорцијум "Стелантис", у коме је и "Фијат" један део.

Вучић је истакао да "Стелантис" доноси пословне одлуке и да је добро што желе да праве електрични аутомобил у Крагујевцу, због чега ће и Крагујевац имати више новца и радници значајно веће плате.

Каже да "Стелантис" хоће да обучи део људи у иностранству у трајању од неколико месеци, што раде и друге компаније у Европи.

Вучић је истакао да једино не може да се сагласи са тим да неко отпусти трудницу јер не може на њу да рачуна у наредних годину и по дана, али да је све остало ствар пословне политике компаније.

"Ми ћемо гледати да свим радницима који буду тиме незадовољни или ако они ("Стелантис") хоће 200, 300 или 400 људи да отпусте, да тим људима обезбедимо додатни посао пошто доводимо једну нову немачку компанију у Крагујевац", истакао је Вучић.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво