Читај ми!

Влада ограничила малопродајну цену шећера и забранила извоз дрва

Влада Србије усвојила уредбу о ограничењу малопродајне цене кристал шећера за сва паковања. Ограничење за килограм остаје 89,99 динара. Такође, Влада Србије усвојила је одлуку о привременој забрани извоза дрвних сортимената од битне важности за Републику Србију. Чланови Владе донели су одлуку којом се привремено смањење акциза на оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља продужава до 30. јуна ове године.

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници измењену и допуњену Уредбу о ограничењу висине цена основних животних намирница, којом се ограничава малопродајна цена кристал шећера за сва паковања.

Ограничење цене кристал шећера у паковању од једног килограма остаје 89,99 динара, саопштила је Влада.

"Уредба се доноси у циљу заштите тржишта, а због наглог скока цена кристал шећера у већим паковањима, имајући у виду да је ограничена само цена паковања од једног килограма. Због велике разлике у цени повећана је тражња за паковањима од једног килограма и често га нема у малопродајним објектима", наводи се у саопштењу.

Уредбом се прописује да трговци на велико кристал шећер морају дистрибуирати у трговину на мало у року од 15 дана.

Из Министарства трговине, туризма и телекомуникација саопштено је да се, такође, ограничава и максимална произвођачка цена кристал шећера, у паковањима од једног килограма, пет килограма и 10 килограма, која не сме прелазити 73,00 динара по килограму, и максимална произвођачка цена кристал шећера за сва остала паковања, која не сме прелазити 81,00 динар по килограму. 

Такође, Влада Србије усвојила је одлуку о привременој забрани извоза дрвних сортимената од битне важности за Републику Србију.

"Због повећаног извоза у претходним годинама и повећане тражње за овом врстом огрева на светском тржишту, несташица ових сортимената највише се одразила на произвођаче пелета и огревног дрвета", наводи Влада.

Привремена забрана извоза ограничена је на 60 дана.

Чланови Владе донели су одлуку којом се привремено смањење акциза на оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља продужава до 30. јуна ове године.

"Ова одлука донета је у циљу редовног снабдевања тржишта дериватима нафте, очувања стандарда грађана и привредне стабилности, а имајући у виду актуелну ситуацију са ценом сирове нафте на светском тржишту и њену тенденцијуу даљег раста која негативно утиче на макроекономску стабилност у земљи", пише у саопштила је Влада.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво