Читај ми!

Вучић: С Путином ћу разговарати о три важне ствари

Председник Александар Вучић изјавио је да су за њега три ствари важне у разговору са руским председником Владимиром Путином за неколико дана – количине гаса, цена гаса и сигурност снабдевања.

На питање новинара да ли очекује да ће Владимир Путин током разговора, кроз неколико дана, имати политичка условљавања од којих ће зависити цена гаса, Александар Вучић је рекао да не може да зна шта ће Путин њега питати, већ да зна само шта ће он питати руског председника.

"За мене су три ствари важне, а то је количина гаса, цена гаса и сигурност снабдевања гасом, плус разговор о свим осталим питањима", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара после обиласка радова на изградњи београдског метроа на Макишком пољу.

"Ја знам како се ја припремам за састанке, а како се припрема он, морате да питате људе из његовог кабинета, то не могу да знам", додао је Вучић.

"Надамо се да ће превладати мир, да ће се сукоби стишати"

Нагласио је да се сви надају да ће превладати мир у свету и да неће бити никаквих даљих сукоба, а да ће се они који постоје стишавати.

"Да ли верујем у то, не верујем, али се надам томе", рекао је Вучић.

Вучић је то рекао коментаришући најаву америчког председника Џозефа Бајдена о могућем нападу САД на Кину ако Кина крене на Тајван, и додао да је "сувише мали да би на било који начин говорио о великим светским силама".

"Зна се који су принципи поштовања међународних јавних правних норми за које се Србија залаже", навео је Вучић.

Вучић: Став Србије о сукобу у Украјини исти од првог дана

Србија се није придружила ниједној рестриктивној декларацији против Русије, поновио је председник Вучић и додао да декларација која је усвојена у Тирани пре неколико дана, а коју је Србија подржала, нема везе са санкцијама, и да Србија не мења свој став ни о томе, ни о питању подршке територијалном интегритету Украјине.

На констатацију новинара да се Србија није придружила ниједној од 23 декарације против Русије, "али јесте у Тирани", Вучић је рекао да то ипак није тако, односно да је декларација из Тиране регионална, документ Јадранко-јонске иницијативе, и нема везе са санкцијама.

"Санкцијама се придружујете тако што вас ЕУ позове на придруживање, а декларације могу да буду правно-политичког карактера, стриктно политичког карактера или да носе конкретне рестриктивне мере", објаснио је председник.

Декларација које носе рестриктивине мере има 22 или 23.

"И на све те 22-23, а тиме се ни не поносим нити критијујем, само износим чињенице, нисмо гласали ни за једну. Једина смо земља која није гласала ни за једну рестриктивну меру против Русије на европском путу", рекао је Вучић.

Додао је да су декларације у УН које је Србија подржала правно-политичког карактера, и немају везе са санкцијама.

Зато је истакао да се у ставу Србије, ништа није променило. 

"Према међународном праву косовска војска не сме да постоји"

Вучић је, поводом захтева Аљбина Куртија за пријем Косова у чланство у Партнерству за мир и пријема претходних дана нових припадника у Косовске безбедносне снаге, поручио да косовска војска не сме да постоји, али да поједине баш брига за међународног право ако није у складу са њиховим интересима.

Вучић је тако одговорио на питање како коментарише то што је Курти током посете САД затражио подршку за пријем у Партнерство за мир, иако је основни услов за пријем у НАТО да подносилац захтева буде држава и да има своју војску, као и на питање да ли постоји разлог за страх за безбедност српског живља на КиМ.

Вучић истиче да косовска војска не сме да постоји по Резолуцији 1244, али да поједине баш брига за међународно право ако није у њиховом интересу, као и оне који су признали Косово.

"Да ли постављају озбиљну претњу по српско становништво на КиМ... А да ли по целину наше земље у овом тренутку и годинама које долазе – заиста не. Али са зебњом то пратимо, јер је наша брига пре свега брига о српском становништву на КиМ", закључио је Вучић.

Вучић је рекао и да је захтев Приштине за чланство у Савету Европе лош сигнал за нас и да нас тера да предузимамо мере.

"И предузимаћемо мере да бисмо заштитили поредак УН, Резолуцију 1244 и територијални интегритет Србије, да будемо увек спремни за наставка дијалога и покушај проналажења компромисног решења. Али, то компромисно решење не може да буде како су замислиле западне земље. За Србију не може да буде избор да ли ће да нас лупе по глави мало тврђом односно дебљом или мало тањом мотком. То могу да забораве", поручио је Вучић.

Додао је како "није једноставно западним земљама данас да објасне, нити је лако формално правно објаснити илегалност акција против Србије, као и илегалност акција у Украјини. Ко може да ми објасни разлику? И једно и друго је урађено без сагласности Савета безбедност УН. Ако штитите интегритет Украјине, што не штитите интегритет Србије. И зато ће бити притисак на Србију све већи, да би се показало да то није исти случај. А и да руска страна то не би могла да користи као преседан у својој правно-политичкој борби", навео је Вучић.

Каже да неки људи у свету морају да се дозову памети и да добро разумеју шта је могуће, а шта није, и да време бруталних и хорских притисака никад није давало добре резултате.

"Ничега спорног није било у говору у Глини"

Вучић је изјавио да ништа спорно нема у вези са његовим говором у Глини, за шта стижу најаве из Хрватске да ће га тужити као одговор на оптужнице које је Тужилаштво за ратне злочине Србије подигло против четворице хрватских пилота за бомбардовање избегличке колоне у "Олуји".

Вучић је на питање да ли се плаши евентуалне оптужнице из Хрватске, из које стижу такве најаве, а због његовог говора у Глини који је наводно подстицао на агресију и на ширење Србије до граница велике Србије, рекао да је поносан на то о чему говоре и да ништа спорно није било.

"Неколико дана после тога поубијали су Србе који тамо живе, а не Срби њих. Изгледа да сте заборавили шта је било 1995. Нису Срби убијали Хрвате, него су Хрвати убијали Србе и нису Срби протерали Хрвате из Глине, него обрнуто", рекао је председник.

Како каже, "тако се увек дешава када неко нема политику и мисли да ратне злочине може да чини и да убија људе".

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво