Читај ми!

Брнабић: Србија је поуздан партнер Северне Македоније и кад је најтеже

Председница Владе Ана Брнабић истакла је у Скопљу, да је Србија поуздан партнер Северне Македоније и кад је најтеже и да је инфраструктурно повезивање први стуб регионалне сарадње. Брнабићева с премијером Северне Македоније Димитром Ковачевским учествује на самиту "Македонија 2025".

За Ану Брнабић је приређен званичан дочек испред Владе Северне Македоније. Након тога је одржан састанак двеју делегација, које су предводили премијери Србије и Северне Македоније Димитар Ковачевски.

Брнабићeвa je заједно са Ковачевским присуствовала у Скопљу отварању самита "Македонија 2025", где учествује на премијерском панелу "Изградња просперитетне будућности: Улога регионалне сарадње".

На премијерском панелу премијерка је истакла, да први приортет у овим тешким временима треба да буду мир и стабилност и регионална сарадња, као и да једино сарадњом земље Западног Балкана могу себи да отворе простор за додатни раст и пропсеритет у овим тешким временима.

"Апсолутно први приоритет за нас је регионална сарадња, одржавање мира и безбедности, јер у овим изазовним временима и кризе то је једини начин и једна од ретких ствари на које ми у региону можемо да утичемо, а то је наша сарадња. Ако сачувамо мир и безбедност онда отварамо себи простор за додатни раст и просперитет", поручила је премијерка.

Србија је поуздан партнер Северне Македоније 

Истакла је да ће Србија и у овим кризним временима у свету и Европи и даље бити поуздан партнер Северној Македонији на који могу и највише да рачунају.

"Желим да да поручим грађанима Македоније да ће упркос изазовним временима које имамо у свету и Европи Србија остати поуздан и стабилна партнер на кога можете да рачунате и највише да рачунате у најтежим околностима", поручила је Брнабић.

На заједничкој конференцији за новинаре нагласила је да је изградња саобраћајне инфраструктуре и повезивање региона најважнији стуб региналне сарадње, као и да је с македонским колегом разговарала и о инфраструктурним пројектима две земље.  

Премијерка је тако одговорила на питање новинара да ли је данас било речи о железничком пројекту Будимпешта - Београд - Скопље и истакла да се изградњом путева и пруга може боље повезати читав регион.

"То обезбеђује не само да се боље повезују економије и пивредници већ и људи, да имамо размену искуства и знања, што све гарантује бољу будућност за читав регион", навела је  Брнабићева.

Истакла је да ће наредни састанак у оквиру иницијативе Отворени Балкан бити одржан у Охриду 7. и 8. јуна, на коме ће бити представљен информациони систем за добијање јединственог ИД броја за заједничке радне дозволе.

Брнабић је на самиту "Македонија 2025" рекла да ће том састанку у Охриду присуствовати и председник Србије Александар Вучић.

"Отворени Балкан допринео бољој сарадњи" 

Ковачевски је истакао да је иницијатива Отворени Балкан допринела бољој сарадњи Србије и Северне Македоније као и томе да прошле године трговинска размена између две земље буде већа од милијарду евра.

Северна Македонија је повећала извоз за 40 одсто у Србију, а 25 посто Србија у Северну Македонију, рекао је Ковачевски.

Казао је да та земља почиње велики инвестициони циклус на Коридору 8 у путној и железничкој инфраструктури. 

Изразио је задовољство због данашњих разговора и најавио да ускоро следи трећа међувладина седница када се буде формирала нова Влада Србије. 

Самит "Македонија 2025" 

Самит је отворила Никица Мојсоска Блажевски, извршни директор "Македонија 2025", која је поручила да овај самит, који је отворен 2007.године, има за циљ да уједини цео регион.

У фокусу овогодишњег самита су дигитализација, развој дигиталних вештина, развој лидерства, грађење глобалних брендова, људски ресурси.

Током првог дана биће одржано четири панела, а исто толико и током другог дана самита.

Самит је ово године окупио више од 400 учесника са Западног Балкана, Канаде и Америке.

Ово је четврти пут да Брнабић борави у званичној посети Северној Македонији, а последњи пут је била у јулу прошле године, када је учествовала на Преспа Форуму у Охриду, који окупља лидере Западног Балкана и званичнике ЕУ.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво