Читај ми!

Састанак шефова дипломатија земаља ЕУ у Бриселу – тренутак да Западни Балкан покаже где припада

Брисел од Србије и Западног Балкана очекује да се ускладе са заједничком политиком Европске уније и, уједно, најављује помоћ у превазилажењу економских последица рата. Министар спољних послова Србије Никола Селаковић учествује на заједничком састанку шефова дипломатије Уније и земаља Западног Балкана, на којем је главна тема утицај рата у Украјини на регион и проширење.

Уочи састанка европских и балканских министара, у Бриселу истичу да су све земље региона партнери у осуди агресије, иако нису сви усклађени са мерама и декларацијама Брисела.

Високи представник за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ каже да састанак показује колико је Западни Балкан важан за Европску унију (ЕУ).

"Разговарамо данас заједно са министрима региона. Тражићемо решења за економске последице и економску кризу која погађа и Западни Балкан", рекао је Борељ, високи представник за спољну политику и безбедност ЕУ.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић каже да је поновио познати став да оружано решавање проблема нема подршку Србије и нагласио да Београд поштује територијални интегритет и независност међународно признатих држава.

"Наш кредибилитет да наступамо с тих позиција свакако се не доводи у питање. С друге стране, свакако сам скренуо пажњу на оно што јесте економска ситуација у Србији и чињенично стање – који су то извори наших енергената, одакле добијамо гас, одакле се снабдевамо нафтом и указао на другачију позицију Србије у сваком смислу у односу на све друге", истакао је Селаковић.

"Желимо јасну позицију Западног Балкана"

И данашња расправа Савета министара показала је да постоји значајан број земаља чланица који сматра да Србији треба послати јасну и снажну поруку да је њена обавеза као земље кандидата да се усклади са спољном политиком ЕУ.

С друге стране, велики број земаља чланица верује да не може ЕУ само да испоставља захтеве, већ да мора да пружи јаснију могућност напретка ка чланству.

Већи број министара поручио је да ЕУ мора да се држи својих обећања према региону, али и да регион мора да се определи.

"Желимо јасну позицију Западног Балкана јер је и овај конфликт сасвим јасан. Потпуно је јасно ко је агресор, а ко је жртва. Ако земље Западног Балкана кажу да хоће да буду део ове заједнице, сада је тренутак да покажу где припадају и које вредности заступају", нагласио је министар спољних послова Словачке Иван Корчак.

"Требало је још јуче да примимо Србију"

Мађарски министар Петер Сијарто поручује да би требало да је Србија одавно заслужила чланство у ЕУ.

"Требало је још јуче да је примимо, али можемо слободно и сутра. Није фер од Европске уније да више тражи од кандидата него што може да им дâ. Тражимо од њих да ускладе своју политику, а заузврат им не дајемо ништа. Да смо Србију јуче примили у Унију, сада усклађивање политике не било на дневном реду", рекао је Сијарто.

Унутар ЕУ, међутим, још нема сагласности о шестом пакету санкција и забрани увоза нафте из Русије, управо због противљења Мађарске, која тврди да нема добру алтернативу. Ипак, већина министара очекује договор.

"Морамо да пошаљемо јасан сигнал Москви да ће цена њиховог неоправданог рата бити све већа за њих и да тако утичемо на прекид сукоба. Што пре постигнемо договор о томе, утолико боље", истакао је министар спољних послова Ирске Сајмон Ковини.

Жозеп Борељ најављује да ће разговори о шестом пакету бити настављени ове недеље на нивоу амбасадора.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво