Читај ми!

Ђукановић: Позиција Србије због неувођења санкција Русији отежана, али рационални избор постоји

Притисци на Србију због неувођења санкција Русији биће настављени и у наредном периоду, истакао је за РТС председник Центра за спољну политику Драган Ђукановић. Указује да треба да видимо колико је маневарски простор реалан. Позиција Србије је отежана, али рационални избор постоји, пре свега квалитет живота грађана, стандард су нешто што је нека врста приоритета када је наша будућност у питању, сматра Ђукановић.

Земље чланице Групе седам најразвијенијих земаља, након састанка у Немачкој, позвале су државе Западног Балкана да потпуно ускладе своју спољну политику са ЕУ, укључујући увођење санкција Русији.

Професор факултета Политичких наука, Драган Ђукановић подсећа да су од почетка кризе, у фебруару кренули паралелни утицаји на Београд да се што пре придружи санкцијама које је пре свега увела ЕУ у неколико наврата.

Истиче да су посебно значајни закључци Групе седам у којима се одељак о Балкану нашао на другом месту одмах после украјинске кризе. Управо се у том конктексту напомиње да су све државе Западног Балкана увеле рестриктивне мере Русији и констатује се да то Србија није урадила с једном врстом позива да се томе придружи.

"Сасвим је очигледно да ће та врста притисака бити настављена и у наредном периоду. Треба да видимо колико је тај маневарски простор реалан имајући у виду на неки начин ипак да и ЕУ и САД, али и други светски актери очекују да се и Србија придружи тој врсти мера", указује Ђукановић.

Глобално снабдевање  одразиће се и на Србију

Додаје да све има своју цену и да веома тешко сада, када Србија сада нема уговор о снабдевању гасом у наредном периоду да се то спроведе.

Сматра да се ситуација везано за снабдевање мења и на глобалном тржишту и да ће се  одразити и на Србију. Треба, такође, имати на уму да ће ситуација можда и да се радикализује.  

"Међутим, чини ми се како време пролази, да оно што је јавно доступно, не упућује да ће врло брзо доћи до окончања рата у Украјини и да ће доћи до побољшања. Плашим се да је у одсуству дипломатског процеса, који се можда води и кроз неке тајне канале, тешко закључити да ли ће се сукоб завршити или проширити и на још неке постсовјетске републике", оцењује он. 

Захтев приштине за чланство у ЕУ притисак на Србију

Каже да се последњи потез Приштине, партиципирање за чланство у Савету Европе може у некој мери тумачити и као последица притиска на Србију због неувођења санкција Русији.

Међутим, истиче да се суспензијиом Русије из Савета Европе остворила могућност да се много лакше потенцијално оствари приступ Приштине и да се та могућност користи. 

Очигледно је сматра Ђукановић,  да ће ново аплицирање тзв. Косова за разна међународна чланства, сасвим сигурно утицати да Београд и даље ради на новом смањењу држава које су га једнострано признале.

"Чини ми се да смо веома удаљени суштински од неког оживљавања процеса дијалога а камоли од неког стварног напретка. Имајући у виду утицај међународне заједнице и појединих актера, мени се чини да се тај простор за неувођење санкција Русији смањује али опет треба имати у виду комплекснију слику и видети шта би то значило пре свега за нашу економску ситуацију", указује Ђукановић.

Наглашава да је позиција Србије на неки начин отежана, али да рационални избор постоји односно да је пре свега квалитет живота грађана, стандард нешто што је нека врста приоритета, када је наша будућност у питању.

Цело гостовање Драгана Ђукановића у Јутарњем програму можете погледати у видеу.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво