Читај ми!

Вучић: Предстоји тешка зима – недостајаће хране, енергенти ће бити скупи, али струја не сме поскупети у Србији

Зима која долази биће најтежа у свету у последњих 70 година, оно што је сигурно недостајаће много хране, енергената има довољно, али ће бити невероватно скупи, рекао је председник Србије Александар Вучић за ТВ Прва. Најаве су, каже Вучић, да ће 25 одсто људи на свету бити гладно на зиму, али у нашој земљи неће бити тих проблема. Поручио је и да струја сада не сме и неће поскупети у Србији јер, како каже, то поскупљење не би поднели ни грађани, а ни држава.

Како је навео на ТВ Прва, уколико би струја поскупела за 30 одсто, то би значило инфлацију од 20 одсто.

"То је немогуће, то не могу људи да поднесу. Ако нам струја поскупи 30 одсто, имаћемо инфлацију 20 одсто, то не може ни држава да поднесе. Струја ће некада поскупети, мора, не можемо да је држимо као социјалну категорију, али не може сада", истакао је Вучић.

Када је реч о нафти и гасу, председник је пренео да нас очекују велики проблеми.

Како каже, чекамо шести пакет санкција Русији.

"Прексиноћ је нафта скочила на 111,5 долара по барелу. Када год се најаве нове санкције, тог секунда нафта оде у небеса, тако је и за гас", каже председник.

Указује на то да без гаса и нафте нема ничега, нема ништа и додаје да нема привреде јер нама 50 одсто гаса користи привреда.

"Очекујем од Руса нормалну цену гаса" 

На питање шта очекује од Руса током нових преговора око гаса, Вучић каже да очекује нормалну цену, али да је најважније да га имамо.

У том смислу наводи и да му је бугарски премијер обећао да неће правити проблем за транзит гаса.

Председник указује и на то колико смо зависни од руског гаса и каже да нам НИС води руска фирма, као и да имамо руску рафинерију у Панчеву.

Истиче да је немогуће одржати систем и државу ако не добијемо одређени новац и каже да је сам крив јер је рекао да се смањи учешће државе у акцизама, чиме се сада губи 36 милиона евра месечно и то како би грађани плаћали јефтиније гориво.

"Неки ће да кажу да је код нас нижа цена горива, али је струја скупља, а ми не можемо да повећамо цену струје и сада морамо да је држимо као социјалну категорију да не бисмо увећавали инфлацију јер нећу да уведемо порез људима који морају да плаћају за шта нисмо ни криви, ни дужни", казао је председник.

"Љут сам на Недимовића због изјава о извозу"

Наводи и да је љут на министра пољопривреде Бранислава Недимовића због његових данашњих изјава око тога да се може извозити све.

"Ми смо се договорили да можемо да дамо за овај месец 8.000 тона уља, а они мисле да можемо сваког месеца. Па нас пита једна пријатељска земља да ли можемо, Бане каже можемо, а не можемо", додаје.

Истиче да он игра улогу лошег полицајца јер, како наглашава, неко мора да води рачуна.

С обзиром на то да су најаве да ће 25 одсто људи на свету бити гладно на зиму, Вучић каже да у нашој земљи неће бити тих проблема.

"Нећемо имати проблема, не смемо, али да ли ћемо имати три милиона, 3,4 или 3,6 тона приноса, видећемо", каже.

"Живели бисмо десетоструко боље да смо увели санкције Русији"

Председник Србије наводи да бисмо живели десетоструко боље да смо увели санкције Русији.

"Осамдесет дана смо издржали, а цена коју плаћамо је огромна", рекао је Вучић гостујући на ТВ Прва.

"Огромну штету трпимо сада и ни од кога не тражим ни хвала, било би лепо да је мало више био фер амбасадор Русије када је о томе говорио. Свеједно, не тражимо и не радимо то због њих него због себе, због поштеног односа према себи, својој земљи и поштовања међународног јавног права. И знамо шта су санкције и колико су нефер и непотребне", рекао је Вучић.

Трпимо страшно и много неувођењем санкција Русији и то хоћу да људи знају, поручио је председник.

"Сада бих вам рекао, немам никаквих илузија – живели бисмо десетоструко боље само да смо то урадили. Нисмо то урадили зато што се понашамо као независна и самостална земља", додао је Вучић.

"Неће имати хлеба 25 одсто светског тржишта"

Нагласио је да ће предстојећа зима у свету бити најтежа у последњих 70 година, али да нико не жели да чује други став осим навијачког.

"Недостајаће много хране, има енергената, али захваљујући суманутој политици са свих страна, или неће бити доступни или ће бити сумануто скупи", рекао је Вучић.

Истакао је да Европа неће моћи да издржи другу или трећу годину заредом да привреда буде у рецесији.

Навео је и да 25 одсто светског тржишта неће имати хлеба.

Председник је рекао да ће у свету бити несташице хране, да је Индија забранила извоз пшенице и да је одмах скочила њена цена на берзама, затим да постоји проблем са набавкама кукуруза, да и даље нема извоза због затворених украјинских лука.

"Све ствари морају да се посматрају заједно. Суштина је да све заједно мора да функционише на истој политици да бисмо могли да преживимо. Немојте да се понашамо као да се ништа око нас не дешава и само да чекамо да живимо боље", рекао је Вучић и додао да живимо у условима проглашеног светског сукоба.

Напоменуо је да треба имати у виду да ове године трошимо 50 одсто више бензина него прошле, као и 20 одсто више дизела.

Мој посао је да будем реалан, а не да говорим о "фонтани жеља", додао је Вучић и истакао да је о свим тим проблемима говорио и када је била предизборна кампања.

Вучић додаје да је већа цена долара, да је амерички ФЕД подигао референтну каматну стопу, као и да Србија, упркос томе, хоће да задржи раст.

Напоменуо је да сада немамо приступ тржишту капитала, као ни друге земље у развоју, затим да у овим условима треба обезбедити занављање кредита, покривање дефицита од три или четири одсто и друго.

"Сви ће да кажу – ево га Вучић најављује увођење санкција. Не, борићемо се докле можемо да чувамо своју политику и ту политику водимо не зато што имамо нешто због неувођења санкција, јер ћу да слушам – то је због цене гаса и слично. Па да плаћамо и најскупљу цену гаса, то нам је милијарда, а ми на овоме губимо више милијарди, а да не причамо о мањем доласку страних директних инвестиција. Седам америчких продуцената и режисера и глумаца је одбило да дође у Србију због неувођења санкција", навео је Вучић.

Истакао је ће Србија имати нижу инфлацију него земље као што су Румунија, Бугарска, Мађарска, Пољска, балтичке земље...

"Помоћ радницима 'Фијата' – Брнабићева ће их примити сутра или прекосутра"

Председник Србије најавио је да ће држава помоћи радницима "Фијата" и да ће њихове представнике на разговор у понедељак или уторак примити премијерка Ана Брнабић.

Гостујући на ТВ Прва, Вучић је на питање шта ће се бити са радницима "Фијата" који су незадовољни због понуде компаније да напусте фабрику или оду да раде у иностранству, рекао да је "Стелантис" приватна фирма и да он не може њима да говори шта ће да раде, али да ће држава помоћи радницима који не буду задржани слично као што је помогла радницима "Геокса" – да добију други посао.

"Потписали смо уговор и субвенционисаћемо производњу електричног модела да бисмо заштитили Крагујевац и раднике 'Фијата', нови модел ће бити много успешнији од '500 Л' и овај нови уговор биће 100 пута повољнији него претходни", навео је Вучић.

Поручио је да ће држава гледати на који начин може да помогне радницима "Фијата", да суштински обавезу нема, али да држава тако помаже не само радницима већ и себи.

Навео је да је од 1.100 радника "Геокса" који су напустили Србију, њих 500 добило посао у "Текласу" посредством државе, док је осталих неколико стотина добило посао у немачкој компанији.

"И сви имају значајно веће плате него у 'Геоксу', као што ће и у фабрици електричног фијата бити веће него када су производили '500 Л'", навео је Вучић.

Додаје да нема сумње да ће "Стелантис" испунити своје обавезе према радницима и задржати одређени број запослених.

Вучић је напоменуо да свакако део радника мора да оде у иностранство на обуку, као што је то био случај у готово свим осталим новим фабрикама у Србији.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво