Читај ми!

Жиофре за РТС: Нема пречице за ЕУ, нови кандидати морају да се прилагоде

Шеф делегације Европске уније Емануеле Жиофре истакао је поводом Дана Европе да су многи, укључујући и Србију, допринели борби против фашизма и нацизма у Другом светском рату. Истиче да се ЕУ стално мења и развија и да нови кандидати морају да се прилагоде, да је то врло јасан процес и да у њему нема пречица за друге државе.

У Европи се обележава двоструки празник, Дан победе над фашизмом у Другом светском рату 1945. и Дан Европе, када је 1950. године прихваћена Шуманова декларација о оснивању Европске заједница за угаљ и челик, претече данашње европске породице народа. 

Емануеле Жиофре је навео за РТС да данас славимо Дан Европе и да су многи допринели борби против фашизма и нацизма, укључујући и Србију.

Подсетио је да су, када је Роберт Шуман објавио Декларацију, пре 72 године, очеви оснивачи имали на уму хорор Другог светског рата и да је њихова идеја била да се не смеју поновити те грешке, већ да Европа треба да се удружи, уједини.

"Основна идеја је била да удруже суверенитет како би се рат обесмислио. Дакле они су удружили угаљ и челик, то су била два основна елемента за војевање у то време и одатле смо изградили Унију од 27 земаља чланица", рекао је Жиофре.

Истакао је да је ЕУ обезбедила својим грађанима просперитет и мир, међу земљама чланицама слободу и демократију. То су, истиче, сјајна достигнућа на континенту који је толико уништен ратовима.

Русија је, каже, вратила рат на континент, а потребна нам је, како је нагласио, снажна Европска унија како би заштитила своје грађане и континент.

Обележавање Дана Европе у Новом Саду

Делегација Европске уније обележава овај дан низом манифестација, а планирано је да се цео мај посвети промовисању заједничких вредности Србије и ЕУ.

Жиофре истиче да су одлучили да се Дан Европе прослави у Новом Саду, европској престоници културе. У 17 часова ће почети Европски фестивал, а у 20 велики концерт.

Додаје да ће, захваљујући РТС-у, они који вечерас неће бити у Новом Саду моћи то да прате на телевизији. 

"Покренули смо кампању 'Бољи смо заједно', која се фокусира на кључним вредностима које деле ЕУ и Србија. То су вредности мира, љубави, одрживе будућности, демократије и једнакости. То су ствари које су свима заједничке. Сви желимо миран живот, желимо да развијамо посао", нагласио је амбасадор.

Има ли пречице за улазак у ЕУ

Истиче да је први важан елемент да се ЕУ развија и да она мора да одговара на изазове који долазе. Реаговали су на здравствену кризу, на ковид и на економску кризу.

Наглашава и да су сто милијарди евра дали државама чланицама за опоравак економија, а имали су и промене у заштити животне средине.

На питање има ли пречице ка пуноправном чланству у Унији, посебно на захтев Украјине да постане чланица, Жиофре истиче да се ЕУ стално мења и развија и да нови кандидати морају да се прилагоде.

"ЕУ је остала једна привлачна дестинација, Украјина и Молдавија су се пријавиле јер виде ЕУ као дестинацију, као одредиште где ће њихови грађани бити заштићени, бити слободни и моћи ће да уживају у демократији. Али то је процес који је врло јасан и ми немамо пречице", закључио је Жиофре.

Указао је и да је Србија доста напредовала у том процесу, зато што је она све то и покренула пре много година.

Разговори о шестом пакету санкција против Русије

Европска унија је увела пет пакета санкција против Русије, спрема се и шести, који би се односио на санкције за руску нафту.

"Ми разговарамо о шестом пакету санкција против Русије. То је одговор на непровоцирану, незакониту агресију Русије против Украјине. Желимо да зауставимо овај рат и зато смо увели мере против појединаца, олигарха који имају директну улогу у рату", навео је Жиофре.

Поручио је и да све партнере у свету позивају да се придруже акцијама ЕУ и да Србија, као и  свака друга држава, као кандидат има обавезу да се прогресивно усклади с политиком ЕУ.

Значајна улога РТС-а у односу Србије и ЕУ

С обзиром на мисију делегације Европске уније у Србији која се односи на промовисање европских вредности и подршке Србије на путу евроинтеграција, она је са Радио-телевизијом Србије потписала нови Меморандум о разумевању и сарадњи. У оквиру тога биће емитован још један серијал од 20 емисија под називом "Приче из Србије".

Жиофре је посебно истакао, како је рекао, сјајну сарадњу са РТС-ом. Сматра да РТС има веома важну улогу у објашњавању односа између Србије и ЕУ и да ЕУ заиста жели да Србија постане члан.

Што се тиче серијала "Приче из Србије", наводи да ће се у тим причама видети колико су људи имали користи од сарадње с ЕУ. 

"Порука је да, без обзира на то где живите, ЕУ вам нуди могућности да се повежете с другима и да радите на постизању сјајних резултата", истакао је Жиофре.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво