Читај ми!

Представници амбасаде Украјине у Србији обележили победу над фашизмом

Заменик амбасадора Украјине у Србији Марко Мартињук положио је венце на споменике "Вечна ватра" и "Црвеноармејцу", поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, који се обележава сутра, 9. маја.

Венце и цвеће положили су и други представници амбасаде Украјине у Србији и представници украјинске заједнице.

Мартињук је након полагања венаца рекао да је осам милиона људи у Украјини током Другог светског рата изгубило живот, укључујући цивиле, жене и војнике.

"Овај дан смо обележавали заједно с руским званичницима, али након руске агресије на Украјину, мислимо да је Русија изгубила морална права да то чини, сада она понавља нацистичка зверства у мојој земљи", казао је Мартињук на Спомен гробљу ослободилаца Београда.

Мартињук је навео да је победа над фашизмом веома важан догађај за украјински народ додајући да је Украјина мирна земља која, како каже, воли и тражи мир.

"Након 1991. године имали смо трећи по величини арсенал нуклеарног оружја, али више немамо то, јер волимо мир и тражимо мир", казао је Мартињук.

Дан победе над фашизмом је дан када је нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату.

Слави се 9. маја, иако је Други светски рат коначно завршен тек неколико месеци касније безусловном капитулацијом Јапана после трагичне употребе атомске бомбе у Хирошими и Нагасакију.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво