Читај ми!

Шолц после састанка са Вучићем: Лично ћу се заложити за унапређење процеса приступања Србије ЕУ

Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је, на конференцији након састанка са председником Александром Вучићем, да перспектива приступања Србије и других земља у региону Европској унији мора да буде нешто што ће бити успешно и мора да постане реалност. Вучић је изјавио да је Немачка убедљиво први партнер Србији, као и да је Шолц више пута поновио да верује у европску будућност целог Западног Балкана.

Олаф Шолц се захвалио председнику Вучићу на посети Берлину и на продуктивном разговору који су имали.

"У оквиру наших разговора смо причали о нашим билатералним односима, економски односи су се интензивирали, ми се радујемо што 400 немачких компанија је створило преко 70.000 радних места у Србији и тај позитиван рзавој желимо да подстичемо", поручио је Шолц.

Додао је и да су Србија и Немачка прошле године ушле у климатско стратешко партнерство, као да ће то допринети томе да се решавају изазови климатске кризе. 

Указао је да немачка влада заговара европску перспективу земаља Западног Балкана.

"То је у интересу и региона и Европске уније да се отворе те перспективе, да се задрже и да те земље постану државе чланице ЕУ", додао је Шолц.

Поручио је и да немачка интензивно подржава процес приступања ЕУ кроз подстицање пројекате и финансирање.

"Ова перспектива приступања саме Србије и других земља у региону то мора да буде нешто што ће бити успешно и то мора да постане реалност. Тај задатак имамо пред собом у Европи и ја ћу се лично залагати за то да унапредимо тај процес", нагласио је Шолц.

Указао је да је важна тема разговора био и рат у Украјини. 

"Ми смо у тешкој ситуацији и морамо да бранимо заједничне вредности Европске уније. Јако је важно да сви пренесемо поруку да тај рат који је Русија почела у Украјини није прихватљив, то је јако тежак положај у свету и ја сам уверен да морамо да се држимо ближе заједно", навео је Шолц. 

Битно је да Србија настави са реформама о владавини права, посебно по питању борбе против оганизованог криминала, нагласио је немачки канцелар.

"Напредак у дијалогу од огромног значаја" 

Немачки канцелар изјавио је да је кључна тема данашњег разговора са председником Србије Александром Вучићем била дијалог о нормализацији односа Београда са Приштином и оценио да је напредак у дијалогу од огромног значаја, због очувања мира и стабилности у региону. 

Додао је да су причали о процесу нормализације односа Београда и Приштине, уз напомену да је Мирослава Лајчака такође позвао на разговор.

"Битан је процес нормализације односа за стабилизацију, морамо да решимо сва отворена притања у оквору дијалога, потребна је храброст и обе стране се морају држати својих обавеза", рекао је Шолц.

Пренео сам забринутост Вучићу о ситуацији у БиХ и посебно о тенденцијама Милорада Додика, битно је да се одржи стабилност у БиХ, да се омогући конструктивни развој, каже канцелар Шолц.

"Слажемо се да имамо велики потенцијал да развијемо Западни Балкан и приближимо га ЕУ. Стварање заједничког регионалног тржишта треба да омогући слободу кретања људи", рекао је Шолц.

Вучић: Немачка убедљиво први партнер Србији, Шолц уверен у европску будућност региона

Председник Вучић је изјавио после састанка са канцеларом Шолцом да су заједнички констатовали велики успон у билатералним, пре свега економским односима.

"У прва три месеца ове године наша размена је милијарду и 839 милиона, што значи ове године очекујемо трговинску размеру на нивоу од 7,5 милијарди. То је огроман скок од 26 одсто у односу на прошлу годину, која је била рекордна", навео је Вучић.

Немачка је, како је истакао, највећи и најзначајнији трговински партнер Србије, а Србија је убедљиво највећи трговински и сваки други партнер Немачке на Западном Балкану.

"Много промена се ту догодило. Немачка је пре осам година била партнер број четири Србији, а данас је убедљиво прва", нагласио је председник.

За Србију су, истиче, веома важне речи канцелара Шолца, који је у разговорима у више наврата поновио да је уверен у европску будућност целог региона Западног Балкана.

Разговарали су, навео је Вучић, и о односу према рату у Украјини.

Председник је подсетио на опредељивање Србије о природи тог сукоба два пута у Уједињеним нацијама и Организацији за европску безбедност и сарадњу.

"Србија неће бити узрок проблема, регион ће имати мир и стабилност"

Такође, додао је Вучић, говорили су и о проблемима са којима се Србија суочава, и кључним питањима регионалних односа.

"Наравно, што се тога тиче, имали смо отворен и садржајан разговор и захвалан сам на томе канцелару Шолцу. Ја не мислим да је једна страна крива за проблеме у Босни и Херцеговини. О томе сам детаљно говорио. Оно што сам обећао канцелару Шолцу, то је да Србија неће бити узрочник било каквих проблема", навео је Вучић.

Западни Балкан ће, нагласио је председник, имати и мир и стабилност.

"Чак сам рекао и да не желим да коментаришем бестидне тврдње оних који говоре како ће Србија да изазове било какве сукобе, пошто се то као што видите није догодило, иако су о томе говорили пре шест месеци и пре годину дана. Моје обећање канцелару Шолцу је да се тако нешто неће догодити", рекао је Вучић.

"Вечерас дијалог са Приштином, верујем да ћемо имати снаге за напредак"

Вучић је најавио да ће у организацији Бундесканцлерамта вечерас бити настављен дијалог са Приштином.

"Верујем се да ћемо имати снаге да дођемо до одређеног напретка у односу са Приштином у дијалогу који за нас није лак, али не желим да користим ову прилику да објашњавам због чега. То сам рекао канцелару Шолцу и његовим сарадницима. Ми ћемо дати све од себе да идемо ка компромисном решењу, али та решења не могу да буду само наше жеље", указао је председник.

Председник Србије рекао је и да се радује скорој посети канцелара Шолца Београду.

Шолц: Немачка жели да Србија остане у Савету Европе

Шолц је изјавио да Немачка жели да Србија остане у Савету Европе и да тамо остане активна, као и да се даље развијају односи који ће довести до тога да сви буду у Европској унији.

Канцелар је то рекао на питање да ли ће у случају да Приштина уђе у Савет Европе и НАТО, Србија напустити СЕ и одустати од Вашингтонског споразума и да ли Немачка жели да избаци Србију из СЕ одлуком да Приштина постане члан те организације.
"Лично се залажем за ново активирање Берлинског процеса и да перспектива придруживања Европи за земље Западног Балкана заживи и да се оствари у неком моменту", рекао је Шолц.

Вучић је рекао да је за њега важно то што је Шолц рекао да све што је потписано мора да буде спроведено у дело, и да се нада да се то односи и на Бриселски споразум.

"Али ако неко не жели да поштује Вашингтонски споразум и жели да иде тим путем и наше ће руке бити одрешене. Ми ћемо поступати у складу са Уставом Србије и нашим националним и државним интересима", поручио је Вучић.

Напоменуо је да то не значи да Србија треба себи да пуца у ногу, али да на сваки начин треба да гледа како да се дође до компромисног решења.

Немачки канцелар се претходно састао са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем. Након састанка на конференцији је изјавио да би у време рата у Украјини постепено решење конфликта између Београда и Приштине био допринос миру у региону и целој Европи.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво