Читај ми!

Шолц након састанка са Куртијем: Циљ дијалога Београда и Приштине мора бити свеобухватни споразум

У време рата у Украјини постепено решење конфликта између Београда и Приштине био би допринос миру у региону и целој Европи, оценио је немачки канцелар Олаф Шолц након разговора са премијером привремених институција у Приштини Аљбином Куртијем.

Олаф Шолц је новинарима рекао да је са Аљбином Куртијем имао добар разговор и да је важна тема био рат у Украјини, те је посебно похвалио Приштину што је рано заузела став и подржала санкције против Русије, што како је истакао, заслужује велико признање.

"Западни Балкан је део Европе, и све земље треба да буду чланице, а у ту спада и Косово, чије признање је Немачка стално подржавала и то ће чинити и даље", поручио је Шолц.

Истакао је да ће се касније после подне састати и са председником Србије Александром Вучићем и да је на разговор позвао изасланика ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака, јер је важно да "две земље постепено реше конфликт" у доба у којем се води рат у Европи.

Нагласио је да циљ дијалога мора бити свеобхватни споразум који би отворио европску перспективу обема странама и представљао допринос миру и стабилности у региону.

"Охрабрио сам Куртија на конструктивно ангажовање", истакао је Шолц и рекао да је важно да од споразума профитирају грађани, пошто је стабилност важан услов за инвестиције.

"Желим да допринесем да земље Западног Балкана постану чланице ЕУ, а предуслов за мир и стабилност у региону је споразум Београда и Приштине. Желимо напредак и зато радо помажемо да се одрже такви састанци. Ми нисмо судије, који одлучује ко је у праву, већ неко ко треба да омогући да лидери постигну договор. Имам утисак да је жеља велика да се сада напредује", рекао је Шолц.

Навео је и како је током разговора са Куртијем договорено да у оквиру скорије балканске турнеје посети и Приштину.

Курти: Немачка треба да помогне Косову да крене напред

Аљбин Курти и је на заједничкој конференцији за новинаре са Шолцом изјавио да Немачка треба да помогне Косову да крене напред и затражио визну ливберализацију.

Каже да је упознао Шолца са "достигнућем  Косова и намером да буде конструктивна и проактивна страна у дијалогу са Србијом".

"Дијалог треба да буде фокусиран на узајамно признавање", рекао је Курти и нагласио да то треба да буде централно питање дијалога.

Курти је најавио и да ће Косово поднети захтев за чланство у Савету Европе и Партнерству за мир и да за то очекују подршку Немачеке.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво