Читај ми!

Дрецун: Циљ Приштине да насилно стави под контролу север КиМ

Народни посланик и новинар Милован Дрецун каже за РТС да Приштина покушава да набави доста нових система наоружања и да је, када се погледају планови који се разрађују у оквиру тзв. Косовских безбедносних снага и када се погледа наоружање које Приштина тражи, "јасно да имају неке агресивне планове према северу Косова и Метохије".

Милован Дрецун сматра да Приштина води континуирану кампању којом се српски народ на северу Косова застрашује, уз покушаје да се стационира што већи број припадника специјалних јединица.

"Они су направили маску. Преко такозване граничне полиције, формирали су некакве интервентне јединице, а у њима су специјалци из специјалних јединица", каже Дрецун.

Напомиње да се десило неколико чудних напада на косовску полицијску службу на северу Косова и Метохије.

"На сву срећу, није било повређених и страдалих, али као да је неко дозирао те нападе само да се изазову инциденти и ништа више. То је искоришћено од стране Приштине да убаци што је више могуће специјалаца", истиче Дрецун.

Наглашава да капацитет за дестабилизацију севера Косова и Метохије подиже најава суђења за 70 Срба због наводне грађанске непослушности, односно, како је речено - угрожавања такозваног уставног поретка.

"Пре два дана, ако се не варам, почео је да тече рок да се они позивају на информативне разговоре, а ако се не одазову, могу да буду ухапшени. Српска листа је поручила да ће се супротставити свим средствима и то представља озбиљан потенцијал за дестабилизацију", сматра Дрецун.

"Убрзано наоружавање"

Милован Дрецун наглашава да се може видети и убрзано наоружавање припадника такозваних Косовских безбедносних снага (КБС).

"Користи се новонастала геополитичка ситуација на међународном плану, због рата у Украјини и Приштина покушава да набави доста нових система наоружања. Када погледате планове који се разрађују у оквиру КБС и када погледате наоружање које Приштина тражи, видите да они имају неке агресивне планове према северу Косова", упозорава Дрецун.

Каже да је формација која треба да представља некакву будућу војску Косова већ интегрисана у НАТО структуре, зато што учествују у војним вежбама и обучавају их НАТО инструктори, зато што је читава организациона структура постављена по НАТО стандардима и зато што добијају оружје из појединих НАТО земаља.

"Онда схватите да је њихов једини циљ против кога да ратују? Против Албаније? Против Северне Македоније? Против Србије? Наравно да не могу. Њихов је онда једини циљ да насилно ставе север Косова под контролу, али не могу то да ураде са постојећим специјалним полицијским јединицама", каже Дрецун.

Истиче да су приметили обавештајне активности припадника КФОР-а на северу Косова, где у разговорима са политичким представницима српског народа покушавају да сазнају како ће Срби реаговати ако се тамо појаве припадници такозваних Косовских безбедносних снага.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво