Читај ми!

Вучић: Немамо проблема са намирницама и нафтом; шокиран сам неодговорношћу војног врха

Председник Александар Вучић поручио је да у Србији нема проблема са основним животним намирницама, као ни са набавком нафте, и поред свих проблема. Истакао је шокиран неодговорношћу оних који га нису послушали када је од војног врха у децембру тражио да се повећају обавезне залихе хране за војску, као и да ће то сада бити решено средствима из државног буџета.

Александар Вучић је најавио и да ће сутра Влада усвојити изузетак од одлуке, како би 31.000 тона пшенице, по ранијем договору, била испоручена Албанији, уз нешто мање количине кукуруза.

Вучић је за РТВ указао да је цена нафте поново данас порасла, данас је била 118 долара, а вечерас 122 долара, док је гас поскупео чак 25 одсто, као последица одлуке Владимира Путина да се гас плаћа у рубљама.

"Велики је проблем за цео свет, као и одлука око рубљи. Неки сматрају да је то генијално у геополитичкој игри, да се супротставе петродолару, јуану... Немци су већ навели да је то разлог за раскид уговора. Све то нам доноси само много проблема", рекао је Вучић.

Додао је да се разговара са европским партнерима како би Србија обезбедила довољне количине нафте.

Појаснио је да је додатни проблем што се нафта не може лако пребацити преко Црног мора, због осигуравајућих компанија и несигурности, а дође ли до сукоба око Одесе, то је само додатни проблем.

"Ми преко Омиша, преко Хрватске узимамо нафту, морамо то да решавамо са Европљанима и верујем да ћемо решити. Људи треба да знају да бринемо, водимо рачуна и да радимо све што је могуће", рекао је Вучић.

Указао је да је проблем и са пшеницом, јер су Украјина и Русија, други, односно четврти произвођачи прешнице.

"Шокиран сам неодговорноћу војног врха"

Вучић је изјавио да је шокиран неодговорношћу оних који га нису послушали када је од војног врха у децембру тражио да се повећају обавезне залихе хране за војску, као и да ће то сада бити решено средствима из државног буџета.

"Оно због чега сам додатно забринут, иако сам на скупу са војним врхом 18. децембра у Нишу јасно рекао да се све количине хране за војску повећају са обавезних 15 дана на месец дана. То није добро урађено и оно због чега сам додатно забринут је то што фабрике одбрамбене индустрије Србије нису набавиле сировине", рекао је Вучић гостујући на РТВ-у.

"Шокиран сам неодговорношћу неких од њих. Боље да ником не говорим, решићемо то из државног буџета, зато увек чувамо део пара, јер увек нечија неодговорност може да вас изненади. Шта да радите то су проблеми које откријете, а нисте очекивали да могу да вам искоче, али тако то обично буде", додао је председник.

Поручио је да ће се држава, ипак, изборити са свим тим проблемима и да ће бити напуњене све наше резерве, робне, енегетске, ратне и све друге.

"Али, то су мале количине, наша складишта су мала, ми немамо довољно складишта за храну за војску. Зашто то нису урадили од 18. децембра", запитао је Вучић.

Додао је да је то можда више питање за њега као врховног команданта, пошто се тек сада сетио да провери.

"Нисам се сетио (раније), није ми пало напамет, мислио сам да то што сам изнео као наредбу, да се то и радило", додао је Вучић.

"Разговарамо о увозу нафте са Блиског истока преко Драча"

Вучић је истакао да већ води разговоре са партнерима са Блиског истока о могућности да Србија од њих увози нафту, као и да би она могла да се допрема нашој земљи преко албанске луке Драч.

Вучић је навео да не зна како ће се завршити проблем око нафте, односно да ли ће Србија и НИС бити изузети из санкција ЕУ према руским компанијама.

"Већ разговарам са нашим пријатељима са Блиског истока да увозимо нафту од њих и гледам где да је довеземо. Најбоље и најлакше је да нам дође до Драча. Сада гледамо како да организујемо превоз од Драча, да ли имамо цистерне и возне композиције, на који други начин да то урадимо", рекао је Вучић.

Додао је да Србија мора дневно да увози огромне количине нафте.

Указао је да ништа од набавки онога што је потребно Србији не може да се нађе за дан, већ је то све резултат сталног и напорног рада.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво