Читај ми!

Брнабићева са Нехамером: Аустрија важан партнер, Србија стуб стабилности на Западном Балкану

Премијерка Ана Брнабић поручила је, након разговора са аустријским канцеларом Карлом Нехамером, да је Аустрија важан партнер Србији, и политички и економски и истакла да је током састанка пренела свом колеги из Беча да је Србија стуб мира и стабилности на Западном Балкану, који неће дозволити да се било каква нестабилност прелије на овај део Европе.

Ана Брнабић је на заједничкој конференцији рекла да је потврђено партнерство и пријатељство Србије и Аустрије, и чврсте везе две земље, политички и економски, будући да је Аустрија један од најближих партнера Србије.

Премијерка је захвалила Аустрији на подршци коју Србија ужива у вези са европским интеграцијама, наводећи бившег канцелара Себастијана Курца, који је, како каже, лично много учинио за Србију и читав Западни Балкан и наше европске интеграције, да тема проширења буде стално на агенди ЕУ.

"У Аустрији смо увек имали партнера на кога смо могли да се ослонимо", нагласила је Брнабићева.

Економски, како је премијерка рекла, Аустрија је у укупним инвестицијама други најважнији партнер, иза Немачке.

Аустријске компаније су до сада у Србији уложиле 2,585 милијарди евра, запошљавају више од 22.000 људи, док је у 2021. години забележена робна размена од 1,36 милијарди евра, што је 28 одсто више него 2020. године, навела је премијерка.

Ниво робне размене од 2010. до 2020. године повећан је 1,7 пута, српски извоз у Аустрију 1,9 пута, а увоз из Аустрије 1,8 пута.

"То је охрабрујући тренд, добар за све грађане", рекла је Брнабићева.

Истакла је да је тема разговора био и рат на истоку Европе.

"Отворено смо разговарали. Знам да су многи у ЕУ забринути да се нестабилност не прелије на Западни Балкан. Ја сам јасно истакла да ће Србија на Западном Балкану наставити да води улогу једне од земаља које су стуб стабилности, да ћемо наставити да будемо извозник мира и стабилности и да нећемо дозволити да се нестабилност или криза прелије на овај део Европе", поручила је премијерка Србије.

Додала је да је од 2014. Србија много урадила да се промени, и политички и економски, да би била јака и стабилна држава која може да притекне у помоћ партнерима и суседима на Западном Балкану.

"То не смемо угрозити, већ морамо бранити и бранићемо стабилност, а ЕУ може у потпуности да рачуна на Србију", поручила је Брнабић.

Подсетила је да канцелар Нехамер није први пут у Србији, будући да је долазио као министар полиције и додала да већ постоји одлична сарадња двеју земаља у борби против криминала, корупције и током мигрантске кризе.

"Верујем да ћемо и на ове изазове наћи начин да одговоримо најбоље и сачувамо европски и мир и стабилност", навела је Брнабићева.

"Принципијелан став Србије о сукобу у Украјини"

Став Србије је да осуђује кршење територијалног интегритета Украјине, али да не жели да уводи санкције Русији, и то је, иако га не поздрављају у потпуности ни ЕУ и други партнери, а ни сама Руска Федерација, принципијелни став земље која је прошла кроз агресију 1999. године, а пре тога и кроз санкције, од којих су највише трпели грађани, поручила је Ана Брнабић.

На питање аустријске новинарке како би описала односе са Русијом, да ли су се променили од почетка напада и да ли Србија може да промени позицију у оквиру приближавања ЕУ и придружи се санкцијама, Брнабић је рекла да су односи Србије и Русије традиционално јако добри, јер две земље везују историја, традиција и вера, али у данашње време и енергетика.

Брнабићева је поручила да, у том смислу, данашњи односи Србије са Русијом нису много другачији од односа било које друге земље Европе, која је у великој мери зависна од руског гаса.

"Имамо добре економске и политичке односе, а да ли су промењени од почетка рата у Украјини? Јесу, јер 75 одсто наше економије чине инвестиције из ЕУ, а те компаније морају да спроведу санкције према Русији, што се одражава и на нашу економију", рекла је премијерка.

Примера ради, једна цементара у власништву компаније из ЕУ, не може и да увезе ништа из Русије, нити да било шта у Русију извезе, што важи за све компаније из земаља ЕУ, од произвођача ауто-делова до ИТ компанија.

Србија је у доста специфичној ситуацији и, поред притиска, земља је која поштује међународно право и принципе, закључила је Брнабићева.

Нехамер: Србија геостратешки важан партнер

Аустријски канцелар Карл Нехамер изјавио је данас да је Србија геостратешки и геополитички важан партнер Аустрије и у времену без преседана и инвазије на Украјину важно је послати поруку да земље Западног Балкана припадају Европској унији и Европи.

Нехамер је навео да је "тачно је да је брига велика јер Русија има велики утицај у овом региону, Кина има интерес да се позиционира, а што се тиче безбедносне политике, обавеза је и интерес чланице ЕУ да каже да нам је место заједно, да пронађемо решења за проблеме које треба да превазилазимо".

Аустрија изузетно зависи од руског гаса и за нас ће се у будућности постављати питање како да се дугорочно ослободимо зависности од фосилних горива, као што су нафта и гас, изјавио је данас у Београду аустријски канцелар Карл Нехамер.

Нехамер је рекао да се Аустрија дуго узда у обновљиве изворе енергије, истичући да 75 одсто струје у тој земљи потиче из таквих извора, а 25 одсто из гаса.

"Ту морамо да направимо напредак како бисмо се ослободили те зависности, али то не може преко ноћи, то је дугорочни пројекат", рекао је Нехамер и додао да у овом тренутку Аустрија треба да да размишља краткорочно и средњорочно о том проблему.

Нагласио је да аустријска влада ради на томе да обезбеди сигурност људима за следећу зиму јер је, каже, велики страх код грађана да ће остати без енергије.

"Такође оријентишемо се на међународном тржишту да бисмо дугорочно смањили зависност од фосилних горива као што су нафта и гас и да је дугорочно смањимо", рекао је аустријски канцелар.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво