Читај ми!

Брисел задовољан ставом Београда о ситуацији у Украјини

Поздрављамо јасан потез који је повукла Србија гласањем за резолуцију УН о агресији на Украјину, рекао је за РТС званичник ЕУ у Бриселу, укључен у припреме самита лидера ЕУ у Версају, на којем ће главна тема бити ситуација у Украјини.

"Председник Александар Вучић је заузео јасан став прихватањем резолуције УН. Ми смо у свакодневном контакту са властима Србије, имајући у виду да је Србија важан фактор у региону и да се ситуација у Украјини непрекидно мења", изјавио је европски званичник, одговарајући тако на питање да ли би одлука Србије да се не придружи санкцијама Русији могла да негативно утиче на процес приступања ЕУ.

Дипломатски извори у Бриселу најављују да ће Западни Балкан бити "део дебате" лидера о европском одговору на захтев Украјине, Молдавије и Грузије за убрзани пријем у ЕУ.

Дипломате очекују да лидери ЕУ Украјини понуде различите облике партнерства, укључујући и могуће чланство, али без брзог колосека или "моменталног" пријема у ЕУ.

Званичници ЕУ оцењују да земље Балкана које су већ дуго "заглављене" у процесу приступања не би са одобравањем гледале на убрзани колосек за неке друге земље.

"Земље чланице које траже брзи пријем Западног Балкана у ЕУ ће се позвати на новонасталу ситуацију у Европи. То може да донесе нови замајац пријему Западног Балкана, али они који инсистирају на испуњавању критеријума наставиће да то чине без обзира на нову геополитичку реалност", наводе европски извори.

Уочи самита лидера ЕУ у Версају крајем ове недеље, у дипломатским круговима се поново све чешће говори о Европи у више брзина или "кругова" интеграције.

"Одлуке о проширењу нису само ствар геополитике или солидарности са Украјином, већ и осетљиво питање унутрашњег уређења ЕУ, а томе земље чланице имају различите ставове", наводе дипломатски извори.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво