Тадић: Само јединствена влада ефикасна

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да су реформа и модернизација друштва, као суштински циљ нове Владе Србије, остварљиви само ако влада буде уједињена око заједничких принципа и система вредности.

"Чланство у Европској унији је само формални циљ нове владе, а суштински је реформа и модернизација друштва", изјавио је председник Тадић агенцији Танјуг поводом формирања Владе Србије са премијером Мирком Цветковићем на челу.

"Да бисмо све то урадили морамо да променимо наш систем вредности, да се не сукобљавамо и не делимо, и да се објединимо око заједничких циљева", рекао је Тадић.

Он је објаснио да то свакако не значи губитак различитости у мишљењу и поништавање демократије.

"Напротив, то значи појачавање демократских институција, и тако ће Србија постати једно модерно европско друштво", оценио је председник Србије.

Ефикасност нове владе зависиће, према његовим речима, од тога да ли ће они који чине владу радити као тим и прихватити заједничке вредности.

"Морамо да владу ујединимо и учинимо тимском организацијом. Као и спортски тимови, тако и влада може постићи успех само ако међу људима који раде у влади постоји поверење, заједништво и тимски циљ и рад", сматра Тадић.

Он је рекао да би више волео да је Влада Србије мања, јер би тиме били створени и формални предуслови њене ефикасности.

Међутим, "број министара и потпредседника у влади не мора да буде препрека њеној ефикасности, уколико се она добро организује", рекао је председник.

"Наравно да је ова влада плод бројних компромиса након гласања грађана који су дали поверење многим странкама и све су оне имале легитимни интерес да учествују у раду владе и постављале своје услове. Некада је то врло болно, и мени као грађанину је то мучно, али сам морао да преузмем свој део одговорности да влада што пре настане", рекао је Тадић.

Влада, такође, мора да испуњава своје рокове и циљеве које премијер треба да дефинише на самом почетку мандата, а министри морају да испуњавају циљеве владе.

Тадић је указао да ће влада, ако све то буде остварено, бити ефикасна, а ако не буде остварено - мораће да се трага за новим решењима.

"Увек је могућа у будућности реконструкција владе, али овој влади у сваком случају треба пре тога дати велику шансу јер она то заслужује. Ја влади поклањам своје поверење, али пратим начин на који ће она радити, као и сви остали грађани", истакао је Тадић.

Долазак на власт подразумева велику одговорност, и премијер и министри, како је нагласио, морају водити рачуна о томе да државу када буду одлазили са власти оставе у бољем стању него што је била у тренутку када су ступали на власт.

Највећа премиса успеха Владе Србије ће, по Тадићевим речима, ипак бити јединство и могућност да се пронађу флексибилни одговори на изазове будућности.

"Реченица 'само слога Србина спасава' нема никакво значење ако се не пронађу јасни механизми да се објединимо око заједничких циљева и да не трошимо излишну енергију на сукобе и поделе, већ да ту енергију преусмеримо на решавање конкретних проблема, и тек онда ћемо да дођемо до чланства у ЕУ", поручио је Тадић.

Према његовој оцени, новој влади биће потребна велика флексибилност у реализацији економске политике и европских интеграција, као и много нове креативности када је у питању Косово и Метохија.

"Али, највише нам је креативности потребно да решавамо унутрашње сукобе и поделе, јер смо склони сукобима и поделама", закључио је председник Србије.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво